In Kameroen werd vorige week het verminkte lichaam van de bekende journalist Martinez Zogo gevonden, in een buitenwijk van de hoofdstad Yaoundé. Mensenrechtenorganisaties en journalisten vragen aan de regering “een dringend en gronding” onderzoek naar zijn dood. De journalist had een populair dagelijks radioprogramma waarin hij de regering bekritiseerde en corruptie aankaartte.
Het verminkte lichaam van de bekende verslaggever Salomon Mbani Zogo, beter bekend als Martinez Zogo, werd vorig weekend gevonden in een veld in Soa, een buitenwijk van de Kameroense hoofdstad Yaoundé.
Vijf dagen eerder werd Zogo ontvoerd door een groep onbekende mannen in de buurt van zijn huis in Yaoundé, volgens een vereniging van lokale journalisten. Zogo was de presentator van een populaire dagelijkse radioshow en directeur van radiostation Amplitude FM. In zijn programma had hij het onder andere over corruptie binnen de regering.
Volgens regeringswoordvoerder Rene Emmanuel Sadi, loopt er een onderzoek naar deze zaak “om de daders van deze gruwelijke, onuitsprekelijke en ontoelaatbare misdaad op te sporen en voor het gerecht te brengen”. De woordvoerder zei voorts dat ze nog aan het wachten zijn op de resultaten van de autopsie.
Kritiek van mensenrechtenorganisaties op regering
Maar verschillende ngo’s en mensenrechtenorganisaties bekritiseren de regering. Volgens hen zitten vele tegenstanders van het regime lang in de cel en dit zonder eerlijk proces. Ze zijn erg verontwaardiging over de moord op Zogo. Zo schrijft Samira Daoud, regionaal directeur van Amnesty International voor West- en Centraal-Afrika, in een verklaring dat Zogo een gerespecteerde journalist was.
“Zijn waarschijnlijke moord moet worden toegevoegd aan de al te lange lijst van mensen die in Kameroen zijn vermoord, verkracht, veroordeeld of geïntimideerd omdat ze zich uitspraken over mensenrechtenschendingen.”
Ook de directeur-generaal van Unesco, Audrey Azoulay, veroordeelde de moord. “Ik roep de autoriteiten op om deze misdaad niet onbestraft te laten. Journalisten spelen een essentiële rol bij het koesteren en handhaven van een democratisch bestuur. Ze verdienen alle nodige bescherming”, klonk het nog.
Kameroense journalist: “Als ik spreek, sterf ik”
Vorige week maandag brachten familie, vrienden en enkele honderden journalisten een laatste eerbetoon aan Zogo. Ze staken kaarsen aan en plaatsen bloemen naast een foto van Zogo aan het radiostation waar hij werkte. Een van de aanwezige journalisten had de tekst bij zich: “Als ik spreek, sterf ik”.
“Als je ziet hoe zijn lichaam werd verminkt en in een veld werd gedumpt, heb ik de indruk dat het een waarschuwing is naar alle onafhankelijke journalisten”, zei een lokale journalist. “Het is erg angstaanjagend.”
Meer dan 750.000 mensen op de vlucht in Kameroen
Het Centraal-Afrikaanse land wordt al meer dan 40 jaar met ijzeren hand geregeerd door de Kameroense president Paul Biya en zijn almachtige partij. Rechtengroepen en journalisten klagen aan dat de fundamentele vrijheden steeds meer worden teruggedraaid en ze in een dictatuur leven.
Bovendien overheerst conflict het land sinds de Engelssprekende separatisten in 2017 een opstand begonnen. Ze willen zich losmaken van het gebied dat wordt gedomineerd door de Franstalige meerderheid. De (overwegend Franstalige) regering in de (Franstalige) hoofdstad Yaoundé beschuldigt de Engelssprekende separatisten van terrorisme en heeft hen de oorlog verklaard. Beide partijen vergrijpen zich volgens mensenrechtenorganisaties aan ernstige schendingen van de mensenrechten.
Het conflict heeft volgens de VN meer dan 3.300 mensen gedood en meer dan 750.000 anderen ontheemd.