Moet België zich bij Nederlands-Duits bataljon voegen en tanks leasen?

België kan gaan samenwerken met Nederland en Duitsland om tanks te gaan leasen bij de Duitsers en om samen een tankbataljon op te richten. Dat suggereert Jasper Pillen, Kamerlid voor Open VLD, in “De zevende dag”. Maar oud-kolonel Roger Housen nuanceert het belang van tanks in de oorlog in Oekraïne, en denkt dat we op andere dingen kunnen inzetten. 

Het Belgische leger nam al enkele decennia geleden afscheid van zijn tanks. Oekraïne vraagt het Westen momenteel om tanks om weerstand te kunnen bieden aan de Russische invasie, maar op die vraag kan ons land dus niet ingaan. 

Moet België opnieuw inzetten op tanks, en hoe dan precies? Jasper Pillen betreurt dat België zijn tanks van de hand deed, maar richt zich op het Nederlandse voorbeeld. Ook zij namen afscheid van hun tanks, maar gingen later toch nauw samenwerken met Duitsland om hun expertise niet verloren te laten gaan. Nederland richtte samen met Duitsland een binationaal tankbataljon op en ging er tanks leasen. 

“Nederland heeft zijn fout om de tanks af te stoten net op tijd beseft en is gaan samenwerken met de Duitsers. Mijn voorstel is dat België zich bij dat Duits-Nederlands tankbataljon aansluit, om met die twee landen te kunnen samenwerken die nog de expertise en het materieel hebben. We kunnen dan tanks leasen bij de Duitsers en samen een tankbataljon oprichten,” zegt Pillen, ondervoorzitter van Open VLD. 

Oud-kolonel Roger Housen, die ook in de studio van “De zevende dag” zat, loopt niet meteen warm voor het plan. Hij nuanceert het belang van tanks in de oorlog in Oekraïne. “Ze zijn geen game-changer, ze zullen het conflict niet doen kantelen. Er zijn ook andere lessen te trekken uit het conflict in Oekraïne. Drones zijn bijvoorbeeld veel belangrijker als je ze goedkoop en massaal kan inzetten.”  

Oekraïne zou ook gevechtsvliegtuigen kunnen gebruiken in de oorlog met Rusland. Daardoor komen de Belgische F16-gevechtsvliegtuigen in beeld, maar die kwestie is niet aan de orde momenteel. België heeft er sowieso niet heel veel meer, en heeft die zelf nodig. Pillen onderstreept dat het conflict zeker niet buiten de grenzen van Oekraïne mag komen. 

Ook Housen wijst erop dat het leveren van gevechtsvliegtuigen – bijvoorbeeld met goedkeuring van de Verenigde Staten – het gevaar meebrengt dat het conflict verder kan escaleren, omdat Rusland wellicht scherp zal reageren. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *