Mysterie in de zoo van Dallas: twee aapjes “vermoedelijk meegenomen”, na meerdere verdachte incidenten in dezelfde dierentuin

Twee keizertamarins uit de dierentuin van Dallas zijn vermist. “Op basis van het eerste onderzoek gaat de politie ervan uit dat ze zijn meegenomen”, schrijft de dierentuin in een mededeling. Er werden deze maand al meerdere verdachte incidenten vastgesteld in de zoo, waaronder een verdwenen luipaard en een verdacht overlijden van een beschermde gier.

Keizertamarins zijn dwergaapjes die gemakkelijk te herkennen zijn aan hun opvallende, witte snor. Verzorgers van de dierentuin van Dallas, in de Amerikaanse staat Texas, merkten gisterenmorgen dat twee van die aapjes verdwenen waren. De dierentuin nam daarop contact op met de lokale politie. “Het is duidelijk dat de habitat van de aapjes aangetast was”, schrijft de zoo in een mededeling.

Keizertamarins blijven normaal gezien dicht bij huis en de dierentuin is een zoektocht gestart, maar de aapjes werden nog niet gevonden. “Op basis van het eerste onderzoek gaat de politie van Dallas ervan uit dat ze zijn meegenomen”, aldus de dierentuin. “Dit is een actief onderzoek van de politie van Dallas. Dit is alle informatie die we op dit moment kunnen delen.”

Verdwenen luipaard

Het gaat niet om het eerste verdachte incident in de zoo van Dallas deze maand. Op 13 januari sloot de dierentuin de deuren plots omwille van “een ernstige situatie”. Nova, een van de twee nevelpanters van de zoo, bleek niet meer in haar habitat te zijn. “Gezien de aard van het dier, gaan we ervan uit dat ze nog in de buurt is en zich ergens in de dierentuin verstopt”, liet de zoo weten.

Een dag later werd Nova inderdaad gevonden, niet ver van haar oorspronkelijke verblijfplaats. “Dankzij een luidruchtige eekhoorn die de verzorgers de weg wees naar het gebied waar ze zich verscholen hield”, klonk de mededeling van de zoo. 

Nova was in goede gezondheid en kon volgens de verzorgers haar dagelijkse routine opnieuw hervatten, maar de politie had ondertussen ook vastgesteld dat er een “opzettelijke opening” was gemaakt in de omheining van haar habitat. 

Eenzelfde opening werd gevonden in de omheining van de langoer-apen, maar geen van hen kon ontsnappen. 

Verdacht overlijden van bedreigde gier

Een week later, op 21 januari, werd een bedreigde gier genaamd Pin dood aangetroffen in zijn verblijfplaats. Volgens de zoo ging het om een onnatuurlijke dood. Gregg Hudson, CEO van de dierentuin, verklaarde dat de gier verwond was.

“Naar aanleiding van de recente incidenten in de dierentuin hebben we de politie van Dallas verwittigd”, luidde een mededeling op Facebook. “We kunnen niet veel meer details geven alvorens de politie de tijd heeft gehad om de incidenten te onderzoeken.” De dierentuin heeft ondertussen uit voorzorg extra veiligheidscamera’s geïnstalleerd en er zijn voortaan ook meer nachtelijke patrouilles.

Ook de American Association of Zoo Keepers vermoedt dat er iets verdacht aan de hand is in de zoo van Dallas. “Ik kan me niet herinneren dat een dierentuin zo vaak met dergelijke incidenten te maken had. Het lijkt erop dat iemand echt een probleem heeft met de zoo,” aldus chief executive Ed Hansen, die eraan toevoegt dat Dallas Zoo een “uitstekende reputatie” heeft binnen de sector.

Door slechte weersomstandigheden is de dierentuin van Dallas al heel de week gesloten. Donderdag zou de zoo opnieuw opengaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *