Na Magnettes uitspraak “Vlamingen willen hard werken, Walen genieten liever van het leven”: “Ook veel Walen voelen zich geschoffeerd”

Er is veel ophef over een interview dat PS-voorzitter Paul Magnette gaf aan het weekblad Dag Allemaal. “Het zit Vlamingen in de genen om altijd hard te werken. Walen genieten liever van het leven. Et alors?” Magnette schuwt de clichés dus niet, maar zijn woorden lokken heel wat verontwaardigde reacties uit, aan beide kanten van de taalgrens. “Er is nog werk aan zijn communicatiestijl”, zegt Wetstraatwatcher Alain Gerlache in “De wereld vandaag” op Radio 1.

Magnette werd door het populaire weekblad Dag Allemaal geïnterviewd over de staatshervorming en de richting die ons land uitgaat. Ook de verschillen tussen de gemeenschappen kwamen ter sprake en daarbij waren de clichés blijkbaar niet van de lucht.

De reacties lieten niet op zich wachten. “Vooral in Vlaanderen zijn jullie blijkbaar niet zo blij met de beschrijving dat jullie allemaal saaie, hardwerkende Vlamingen zijn”, merkt Gerlache op. “Maar ook veel Walen zijn boos en voelen zich geschoffeerd, lees ik op de sociale media. Want wat bedoelt Magnette? Dat de karikaturen kloppen? En dus ook de karikatuur van de luie Waal die van de welvaart profiteert?”

Ja, wat bedoelt Magnette eigenlijk?

“Magnette heeft enkele weken geleden een boek geschreven, “La vie large”. Over de betekenis van het leven, de harde aspecten en het feit dat je ervan moet genieten. Misschien blijft hij in dit interview in dezelfde sfeer, maar dit is wat ongelukkig. Feit is dat veel mensen denken dat hij volledig uit de bocht gegaan is.”

Gerlache vraagt zich ook af wat de partijgenoten van Magnette, Waals minister-president Elio Di Rupo of staatssecretaris Thomas Dermine hiervan denken. Zij staan erom bekend dat ze werken aan een ander imago van Wallonië in Vlaanderen.

Humor

“Misschien geeft hij er wel een draai aan en zegt hij dat het om humor gaat. Het zou niet de eerste keer zijn”, vervolgt Gerlache. “Herinner je zijn omstreden uitspraken over de afschaffing van de e-commerce. Nadien bestempelde hij dat als humor.”

Wat vaststaat, is dat uitspraken als deze moeilijk liggen voor de voorzitter van de grootste Waalse partij, zeker nu hij heeft aangegeven dat hij premier wil worden. “Ik denk dat zijn campagne naar de 16 niet zo goed begonnen is. Als hij erin slaagt om in 1 interview beide gemeenschappen te schofferen, moet hij nog schaven aan zijn communicatie.” Verklaren dat Magnette zich door zulke uitspraken ongeschikt toont als premier – zoals Vlaamse viceminister-president Bart Somers (Open VLD) zegt – vindt Gerlache dan weer overdreven.

En ook Paul Magnette reageerde uiteindelijk op Twitter op de commotie. “De pointe van een grap voorstellen als een politieke uitspraak. Waar zijn we mee bezig?! Het is duidelijk dat er geen plaats is voor toespelingen in de politiek. En al zeker niet wanneer men opzettelijk doet alsof men het verkeerd begrijpt.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *