NASA-verkenner ontdekt “tekening van beer op Mars” en geeft opvallende foto vrij

Wetenschappers die het oppervlak van de planeet Mars onderzoeken, zijn onlangs op een opvallend “(ge)zicht” gestoten. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een foto vrijgegeven van wat gezien kan worden als gezicht van een beer, of een teddybeer zo je wil, een toeval door een tekening van kraters en rotsen.  

De foto is vrijgegeven door de University of Arizona (UA). “Dit lijkt op het gezicht van een beer. Maar wat is het echt?” schrijft de UA in een bericht

Het gaat wellicht om een in elkaar gevallen heuvel in een oude krater. Naast de V-vormige ingevallen structuur (de neus) zijn er twee kraters (de ogen) en een ronde breuklijn (het hoofd) te zien. “Het ronde patroon kan gevormd zijn door de afzetting van materiaal bovenop een oude (gevulde) impactkrater”, denkt de UA. De neus zou een vulkanische opening kunnen zijn, die vroeger lava of ander materiaal heeft uitgespuwd, maar dat is giswerk. 

Dat we er de snuit van een beer in herkennen, komt omdat de mens nu eenmaal de neiging heeft om dingen te willen herkennen in bepaalde waarnemingen (pareidolie). 

De foto werd op 12 december genomen door NASA’s Mars Reconnaissance orbiter (MRO) op een hoogte van ongeveer 251 kilometer boven de Rode Planeet. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *