Natuurpunt haalt slag thuis: bouw van fietsbrug tussen Merelbeke en Gents bedrijventerrein stilgelegd

Een rechter heeft de bouw van een fietsbrug tussen Merelbeke en Gent laten stilleggen nadat Natuurpunt naar de rechter trok uit vrees voor lichtvervuiling. Dat schrijft Het Nieuwsblad en het nieuws is bevestigd aan onze redactie. De rechter vernietigde de vergunning omdat de plannen niet op voorhand werden voorgelegd aan de gemeenteraden.

DDe fietsbrug die het Gentse bedrijventerrein Zwijnaarde met Merelbeke moet verbinden, komt er voorlopig niet. Een rechter heeft de bouw van de brug stilgelegd nadat Natuurpunt in beroep ging tegen de plannen omdat ze vrezen voor de lichtvervuiling die de komst van de nieuwe brug zal veroorzaken.

De rechter oordeelde niet over de grond van de zaak, maar besliste wel om de vergunning te vernietigen op basis van een procedurefout. Zo werden de plannen voor de fietsbrug niet voorgelegd aan de gemeenteraden van Merelbeke en Gent.

Belangrijke schakel

Gent onderzoekt nu samen met de Vlaamse Waterweg, die het project trekt, en de gemeente Merelbeke welke volgende stappen ze nu moeten zetten. “We zullen nu samen met onze raadsman bekijken wat we kunnen doen en of het nodig is om een nieuwe vergunning aan te vragen”, klinkt het bij schepen Sofie Bracke (Open VLD).

De werken aan de nieuwe fietsbrug tussen Merelbeke en Gent gingen vorige zomer van start. De brug moet een belangrijke schakel vormen in de bereikbaarheid van het almaar groter wordende bedrijventerrein. Zo zou de fietsafstand voor pendelaars tussen Merelbeke en Gent ongeveer twee kilometer kleiner moeten worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *