Nederland, Duitsland en Denemarken gaan samen minstens 100 oude tanks leveren aan Oekraïne

Nederland gaat samen met Duitsland en Denemarken ten minste 100 Leopard 1-tanks leveren aan Oekraïne. Dat hebben de Nederlandse ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken laten weten aan de Tweede Kamer. Het gaat om oude maar gereviseerde Leopard 1-A5-tanks die in Duitsland opgeslagen staan. Vroeger had België ook Leopard 1-tanks, maar die werden in de jaren 1990 en 2000 verkocht.

Eerder vandaag had Duitsland de uitvoer van maximaal 178 Leopard 1A5-gevechtstanks van Duitse makelij naar Oekraïne goedgekeurd.  Landen die militaire wapens en uitrusting van Duitsland kopen, moeten namelijk toestemming van Berlijn krijgen voor ze deze aan een ander land overdragen.   

Vervolgens kondigde de Nederlandse regering vanavond aan dat ze samen met Duitsland en Denemarken “ten minste 100 Leopard 1A5-gevechtstanks voor Oekraïne koopt”. Sommige tanks zouden al tegen de zomer arriveren, maar het grootste deel wordt naar verluidt pas volgend jaar geleverd. 

“De oorlog in Oekraïne bevindt zich in een cruciale fase. Rusland blijft doorgaan met mobilisatie en er zijn tekenen dat Rusland een nieuw offensief voorbereidt. Daarom is het leveren van gevechtstanks van belang”, motiveert de Nederlandse minister van Defensie de beslissing.

In een gemeenschappelijke verklaring van de drie landen staat dat het initiatief open staat voor andere partners. En, opvallend: “Tot dusver heeft alleen België interesse getoond om deel te nemen.”

Duitsland, Nederland en Denemarken gaan de tanks aankopen bij de Duitse industrie, waar ze nu opgeslagen staan. De tanks zijn dus Leopard-tanks van het type 1A5, dat is een gemoderniseerde versie van de oude 1A1-tanks en de voorganger van de Leopard 2-tanks, waarvan Duitsland enkele weken geleden al de levering had toegezegd.

België?

Vroeger beschikte het Belgische leger ook over Leopard 1A5-tanks, maar die werden in de jaren 1990 en 2000 verkocht. Onlangs gaf minister van Defensie Ludivine Dedonder (MR) te kennen dat land er al een tijd over nadenkt om die tanks terug te kopen, om ze naar Oekraïne te sturen. 

Maar vooral de hoge prijs speelt de regering parten. “De voorstellen die we tot nog toe hebben gekregen zijn extreem duur”, zei Dedonder in een interview met VRT NWS. “Ze vragen tot 500.000 euro voor een tank die we verkochten voor 15.000 euro. En ze zijn nog altijd in dezelfde slechte staat als toen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *