Nieuwe Antwerpse trams ingehuldigd: maak kennis met de Stadslijner

In de stelplaats van De Lijn in het Antwerpse district Deurne zijn de eerste exemplaren van een reeks nieuwe tramtoestellen voor Antwerpen ingehuldigd. De tram werd “Stadslijner” gedoopt, naar analogie met de soortgelijke “Zeelijner” die intussen al aan de kust rijdt.

Vanaf maandag zal de nieuwe Antwerpse tram op lijn 10 (Wijnegem-Schoonselhof) rijden. Van de 58 toestellen die De Lijn bestelde, zijn er intussen 24 geleverd én klaar voor de dienst. 

De ruim 30 meter lange toestellen kunnen tot 180 reizigers vervoeren, hebben een lage vloer om het opstappen voor minder mobiele passagiers makkelijker te maken en zijn comfortabeler dan de bestaande modellen.

De nieuwe trams zullen onder meer de aloude PCC-toestellen uit de jaren 60 en 70 vervangen, al zullen nog niet alle exemplaren daarvan definitief uit het straatbeeld verdwijnen. Het kostenplaatje van alle 58 toestellen samen bedraagt zowat 135 miljoen euro.

Begeleid door muziek en applaus en met een gouden strik op de voorruit kwam de nieuwe stadslijner uit de stelplaats gereden. Minister van Mobiliteit Lydia Peeters mocht de tram even besturen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *