Nieuwe parkeertoren in Gent lokt maar 13 auto’s per dag: “Mensen moeten wennen”

De nieuwe parkeertoren Getouw in Wondelgem heeft de voorbije maanden nog maar weinig auto’s gelokt. Er waren gemiddeld 13 inritten per dag. Twee bewoners sloten een abonnement af. Het zijn erg lage aantallen en dat beseft de stad. “Mensen moeten de weg vinden, we geven het 2 jaar tijd.” 

De parkeertoren Getouw in Wondelgem staat er sinds afgelopen zomer. Er is plaats voor bijna 400 auto’s. Gentenaars en bezoekers lijken de weg echter moeilijk te vinden. Dat blijkt uit cijfers die gemeenteraadsleden Sonja Welvaert (PVDA) en Mehmet Sadik Karanfil (Open VLD) opvroegen. 

Gemiddeld parkeren er dagelijks 13 auto’s. Er zijn intussen 2 abonnementen afgesloten met buurtbewoners en 16 voor woon-werkverkeer. De nieuwe toren kwam er om meer parkeergelegenheid te voorzien voor mensen uit de Bloemekenswijk in Wondelgem en werknemers van bedrijven uit de buurt. Het gebouw kostte de stad 5 miljoen euro. 

“Dit heeft tijd nodig”, laat het kabinet van Filip Watteeuw (Groen) weten. De stad rekent op een periode van 2 jaar om de parkeertoren ingeburgerd te doen raken. Gent wijst naar de andere nieuwe toren, in Ledeberg. Die is al iets langer open en daar zijn nu gemiddeld 145 inritten per dag (op een capaciteit van 500). “We zien de interesse stijgen.”

Abonnementen

De stad wil meer mensen warm maken om de torens te gebruiken, onder meer met abonnementsformules. Buurtbewoners kunnen een maandabonnement afsluiten van 15 tot 50 euro, voor niet-bewoners kost het 25 tot 100 euro. In Wondelgem zijn er nu een 20-tal abonnementen, in Ledeberg bijna 180. 

Beide parkeertorens liggen in de buurt van tramhaltes met een vlotte verbinding naar het centrum van Gent. Alleen moeten parkeerders nu nog een apart vervoersbewijs kopen, er is nog geen combiregeling. Dat kan een drempel zijn om in de torens te parkeren. De stad is voorstander, maar het concept is er dus nog niet. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *