Nieuwe reeks raketaanvallen op Oekraïne: luchtalarm in groot deel van het land

Rusland heeft opnieuw een reeks drone- en raketaanvallen uitgevoerd op Oekraïne. In grote delen van het land was het luchtalarm te horen. Onder meer in Charkiv en Zaporizja zouden raketten zijn ingeslagen. Daardoor viel op sommige plaatsen ook de stroom uit. Ook in en rond Kiev zijn explosies gehoord. In het oosten van het land wordt de laatste dagen weer fel gevochten bij de stad Bachmoet. 

In grote delen van het land ging vanmorgen het luchtalarm af. In Charkiv, in het noordoosten, registreerden de autoriteiten 10 inslagen. In Zaporizja, meer naar het zuiden, zijn 17 inslagen geteld. In die regio zou het gaan om “het grootste aantal sinds het begin van de invasie”. Op sommige plaatsen viel de stroom uit.

In de regio Dnjepropetrovsk konden de meeste aanvallen worden afgeslagen door de luchtafweer. Eén raket trof er de energiefaciliteiten bij Krivi Rig. Daar zou zware schade zijn en één persoon raakte gewond. Sinds de herfst viseert Rusland het Oekraïense energienetwerk.

Gisteren voerde Rusland de druk aan het front op met veel aanvallen in de Donbas-regio. Onder meer bij de stad Bachmoet wordt weer zwaar gevochten.

“Inderdaad hevige gevechten”, beaamt Michiel Driebergen in “De ochtend” op Radio 1. Hij was de afgelopen dagen aan het front in het oosten van Oekraïne. “Er is artillerievuur over en weer. Aan de andere kant van de rivier die door het centrum van Bachmoet gaat, worden echt straatgevechten uitgevochten.”

“Er wonen toch nog wel mensen. Van de 70.000 zijn er ongeveer nog 5.000 over. Die proberen elke dag te overleven. Ze proberen op de een of andere manier humanitaire hulp te verzamelen, maar dat is natuurlijk levensgevaarlijk want dan moeten ze de kelder uit en de straat op. Ze hebben echt een leven dat grotendeels verwoest is.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *