Noord-Korea houdt militaire parade met groots machtsvertoon (en met de dochter van Kim Jong-un)

In Noord-Korea heeft leider Kim Jong-un met een militaire parade de 75e verjaardag van de oprichting van het Noord-Koreaanse leger gevierd. Met veel bombarie werden de meest geavanceerde wapens getoond, onder meer de nieuwste intercontinentale ballistische raketten. Opnieuw was een opvallende rol weggelegd voor de minderjarige dochter van Kim Jong-un, die steeds nadrukkelijker in beeld lijkt te komen als latere opvolger.

Kim Jong-un was al meer dan een maand niet in het openbaar verschenen, en dat durft al eens voer voor speculatie te zijn. Maar gisteren verscheen hij met een brede glimlach -en met zijn vrouw en dochter aan zijn zijde- op de avondlijke militaire parade in de hoofdstad Pyongyang. Daarmee werd de 75e verjaardag van de oprichting van het Koreaanse Volksleger herdacht.

Het Noord-Koreaanse regime wilde in de parade pronken met zijn meest geavanceerde wapens. Rijen tanks, duizenden militairen strak in het gelid, en vooral, de nieuwste intercontinentale ballistische raketten waarover Noord-Korea beschikt. De voorbije maanden voerde het regime meerdere tests met die raketten uit. Volgens Noord-Korea toonden die tests aan dat ze op lange afstand doeltreffend kunnen zijn. In theorie zouden de raketten zover als het vasteland van de Verenigde Staten kunnen gaan.

Tijdens de parade werden meer dan 12 intercontinentale ballistische raketten getoond. Een aantal dat experts verontrust. Op dergelijke raketten kunnen namelijk kernwapens worden geïnstalleerd. Leider Kim Jong-un heeft eerder al gezegd dat het uitbouwen van een nucleair arsenaal een prioriteit is om zo “Noord-Korea en zijn bevolking te beschermen”.

Pyongyang voerde de afgelopen maanden aan een sneltempo rakettesten uit. Dat heeft de internationale spanningen doen toenemen en de vrees doen ontstaan dat het regime van Kim werkt aan zijn eerste nucleaire test in jaren. Resoluties van de Verenigde Naties verbieden Noord-Korea om intercontinentale ballistische raketten – die meer dan 5.500 kilometer kunnen afleggen – te testen, net als andere raketten die kernbommen kunnen dragen.

“Meest geliefde” en “kostbare” dochter opnieuw in het openbaar

Kim Jong-un werd tijdens de parade omringd door de legerstaf, maar het was opnieuw een van zijn -vermoedelijk drie- kinderen die de meeste aandacht trok. “Vermoedelijk”, omdat over het privéleven van Kim Jong-un bitter weinig bekend is. Het zou gaan om de tweede dochter van Kim Jong-un, Chu-ae. Zij zou 10 of 11 jaar zijn.  

Afgelopen november woonde Kim Jong-un een rakettest bij met een kind aan zijn zijde. De verrassing was groot. Noord-Koreaanse staatsmedia gaven geen details, buiten dat het over “de geliefde dochter” ging. Twee weken later al verscheen het meisje opnieuw aan de zijde van Kim Jong-un. Toen noemden de staatsmedia haar “de meest geliefde” en “kostbare” dochter.

Gisteren verscheen het meisje dus opnieuw in het openbaar, voor de vijfde keer intussen. Voorafgaand aan de parade woonde ze met Kim Jong-un en diens echtgenote Ri Sol-ju een banket met de legertop bij.

Opvolging

De identiteit van de kinderen van Kim Jong-un is een vraag die internationale waarnemers bezighoudt. De Noord-Koreaanse leider heeft openlijk nog geen opvolger aangeduid. Naar strikte Noord-Koreaanse voorschriften moet dat een rechtstreekse afstammeling van de Kim-familie zijn. Het feit dat Kim Jong-un een dochter prominent toont op publieke evenementen, zou er volgens sommige analisten op kunnen wijzen dat zij later haar vader zal opvolgen.

Anderen stellen dan weer dan het veel te vroeg is om daarover al uitspraken te doen. Met het tonen van zijn dochter op momenten waarop de nieuwe intercontinentale raketten centraal staan, wil Jim Jong-un de steeds groter wordende dreiging van het kernprogramma kracht bijzetten, klinkt het. Kim Jong-un wil duidelijk maken dat het leger, het kernprogramma en de Kim-dynastie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

De Kim-dynastie

Wat we weten over het privéleven van Kim Jong-un, weten we vooral via Zuid-Koreaanse analisten. Kim Jong-un zou in 2009 getrouwd zijn met Ri Sol-ju, een voormalige zangeres. Het koppel zou drie kinderen hebben, geboren in 2010, 2013 en 2017. Het oudste kind zou een zoon zijn, de twee anderen dochters. Noord-Korea heeft dat nooit bevestigd.

De kinderen van Kim Jong-un zijn al de vierde generatie van de Kim-familie die Noord-Korea sinds 1948 met ijzeren hand bestuurt. Kim Il-sung, de grootvader van Kim Jong-un, was de eerste leider. Hij werd in 1994 opgevolgd door Kim Jong-il. Na diens dood in 2011 kwam Kim Jong-un aan de macht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *