Oekraïense president Zelenski: “Het gaat moeilijk in de Donetskregio, hevige gevechten bezig”

Er zijn hevige gevechten aan de gang in de Donetskregio in het oosten van Oekraïne en de situatie is er “moeilijk”. Dat geeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski aan in een videoboodschap. Volgens hem verhogen de Russen de druk met de eerste verjaardag van de oorlog in het verschiet. “Ze proberen de verliezen van het afgelopen jaar goed te maken.”

“Het gaat moeilijk in de Donetskregio, er wordt hevig gevochten”, zegt Zelenski in zijn dagelijkse avondlijke videoboodschap. Toch blijft de Oekraïense president strijdvaardig. “Hoe moeilijk de situatie ook wordt, en hoeveel druk de Russen ook zetten, we moeten het volhouden”, zegt hij. “Er is geen enkel alternatief dan ons verdedigen en gaan voor niets minder dan de overwinning.”

De Russische troepen hebben de afgelopen weken voorzichtige vooruitgang geboekt in het oosten van het land, waar het gros van de gevechten zich momenteel afspeelt. Het zwaartepunt ligt momenteel in en rond de strategisch belangrijke stad Bachmoet. Die stad is een belangrijk symbool voor de Oekraïners of ze zich er zullen (moeten) terugtrekken, is nog onzeker.

Kiev verwacht een grootschalig nieuw offensief tegen het einde van de maand. Het is dan een jaar geleden dat Rusland Oekraïne is binnengevallen. Volgens Zelenski verhogen de Russen daarom de druk op de Oekraïners. “Ze willen alle verliezen van het afgelopen jaar goedmaken”, zegt hij. “We zien dat ze op verschillende plaatsen langs het front de druk verhogen, ook in de informatiestromen.”

Rusland is hoe dan ook hoeveelheden militairen en materieel aan het bijeen brengen in het oosten van Oekraïne. Ook het aantal Russische bombardementen neemt de laatste tijd opnieuw toe. Vandaag bijvoorbeeld werd een woonwijk in Kharkov getroffen door twee raketten. Ook een universiteitsgebouw werd geraakt. Alles samen viel er een 5-tal gewonden.

Volgens de Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov heeft Rusland nog niet voldoende mensen en materieel ter plaatse om opnieuw een groot offensief te starten. Ook als is het recent met grote trom toegezegde westerse materieel nog niet aangekomen, toch is zijn de Oekraïners naar eigen zeggen “klaar en in staat” om aanvallen af te slaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *