Oekraïne: “Russische raketten door luchtruim Moldavië en Roemenië”

Twee Russische raketten zijn deze ochtend door het luchtruim van Moldavië en vervolgens dat van NAVO-lidstaat Roemenië gevlogen voor ze Oekraïne bereikten, zegt een Oekraïense topgeneraal. De raketten zouden vanuit de Zwarte Zee zijn gelanceerd. Moldavië heeft de Russische ambassadeur ontboden.

“Twee projectielen afgevuurd vanuit de Zwarte Zee doorkruisten om ongeveer 08:33 GMT het Roemeense luchtruim alvorens het Oekraïense luchtruim binnen te dringen”, zei de Oekraïense legercommandant Valery Zaloesjni in een verklaring.

Het zou de eerste schending van het Roemeense luchtruim door Russische raketten zijn sinds Moskou is begonnen met zijn invasie in buurland Oekraïne. Het Roemeense ministerie van Defensie meldt dat de informatie over de raketten nog niet is bevestigd.

Moldavië heeft aangegeven dat er wel degelijk een projectiel in zijn luchtruim was binnengedrongen. Het roept de Russische ambassadeur op het matje, zo meldt het Moldavische ministerie van Buitenlandse Zaken. “De beslissing is een protest tegen de onaanvaardbare schending van ons luchtruim door een Russische raket”, aldus een verklaring.

Rusland heeft nog niet gereageerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *