Oekraïne: toestand ten noorden van Bachmoet is ingewikkeld

De toestand ten noorden van de stad Bachmoet, in de meest betwiste regio van Oost-Oekraïne, is ingewikkeld. Dat heeft het Oekraïense presidentschap gemeld. Gisteren nog zei de leider van het Russische huurlingenleger Wagner dat zijn troepen een dorp op enkele kilometers van Bachmoet hebben ingenomen.

“De toestand bij Soledar is ingewikkeld: het dorp Praskovejevka wordt geconfronteerd met intense beschietingen en aanvallen”, geeft het presidentschap aan in zijn dagelijkse verslag.

De stad Soledar, die in januari door de Russen werd ingenomen, ligt ten noorden van de stad Bachmoet, die ze al sinds vorige zomer proberen in te nemen. Dat leidde tot zware verliezen in beiden kampen en een enorme ravage.

Het dorp Praskovejevka is het volgende op de weg naar Bachmoet. Het ligt vlak bij Krasna Hora, waarvan de inname gisteren werd opgeëist door Wagner-leider Jevgeni Prigozjin.

De Oekraïense generale staf zei in haar dagelijkse verslag dat Russische troepen gisteren zestien plaatsen in de buurt van Bachmoet beschoten met tanks, mortieren en artillerie.

De waarnemende leider van de zogenaamde Federale Republiek Donetsk, Denis Poesjilin, meldde vrijdag dat de Russen nu de controle hebben over drie van de vier Oekraïense aanvoerroutes naar Bachmoet. 

Het Oekraïense presidentschap maakt ook gewag van een gespannen situatie bij Vuhledar, verder naar het zuiden, waar de Russiche troepen aan het bombarderen zijn.

In Cherson, in het zuiden van Oekraïne, zijn bij bombardementen in de afgelopen 24 uur drie doden en één gewonde gevallen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *