“Onverschilligheid en haat doden”, zegt Oekraïense president Zelenski

“Vandaag eert Oekraïne, zoals steeds, de herinnering aan miljoenen slachtoffers van de Holocaust. We weten dat onverschilligheid en haat doden.” Dat heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski vandaag, op de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust, gezegd in een video die verspreid is via sociale media. Zelenski is zelf een Jood.

“Onverschilligheid en haat creëren samen het Kwaad”, voegde hij toe. Hij riep “de naties van de wereld” op “om onverschilligheid te overwinnen opdat er minder plaats zou zijn voor haat”. De Oekraïense president repte geen woord over Rusland en de Russische inval in Oekraïne.

Moskou daarentegen heeft Kiev er herhaaldelijk van beschuldigd dat neonazi’s in het land misdaden plegen tegen Russische burgers. Die retoriek moet de Russische inval in Oekraïne rechtvaardigen. “Het vergeten van de lessen van de geschiedenis leidt tot de herhaling van verschrikkelijke tragedies. Het bewijs is te vinden in de misdaden tegen burgers, de etnische zuivering en de strafacties die door neonazi’s in Oekraïne worden georganiseerd”, zegt de Russische president Vladimir Poetin vandaag in een verklaring.

Op 27 januari 1945 werden de overlevenden van het vernietigingskamp in Auschwitz door soldaten van het Rode Leger bevrijd. Rusland is niet uitgenodigd bij de herdenkingsceremonie in Auschwitz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *