Ook Duitse hulpverleners schorten operaties in Turkije op

Niet alleen het Oostenrijkse leger heeft zijn reddingsoperaties in Turkije vandaag voorlopig stopgezet wegens “de veiligheidssituatie” ter plaatse. In Duitsland namen de federale hulpdienst THW (Technisches Hilfswerk) en de niet-gouvernementele organisatie I.S.A.R. Germany een gelijkaardige beslissing volgens de ngo, die gespecialiseerd is in bijstand aan slachtoffers van natuurrampen.

De 82 soldaten van de Oostenrijkse speciale hulpeenheid AFDRU (Austrian Forces Disaster Relief Unit) trokken zich “met andere internationale organisaties” terug in een basiskamp in de provincie Hatay “in afwachting van instructies,  zei een woordvoerder in Wenen. “Er was geweld tussen groepen”, aldus de woordvoerder, die geen verdere details gaf.

De militairen kwamen dinsdag met 45 ton uitrusting aan en konden negen mensen uit het puin halen, zo werd vrijdag meegedeeld. Hun terugkeer is voor donderdag gepland, maar “de toestand wordt bekeken”, preciseerde de woordvoerder.  

Aan Duitse zijde “onderbreken” I.S.A.R. Germany en THW “hun reddingsoperaties in Turkije”, zo maakte een woordvoerder van I.S.A.R., Stefan Heine, bekend. “De jongste uren is de veiligheidstoestand in de provincie Hatay blijkbaar veranderd. Er komen steeds meer meldingen van botsingen tussen verschillende groepen, er zou ook geschoten zijn”, zei Heine.

De Duitse ploegen “blijven dus in het gemeenschappelijke basiskamp en hervatten hun activiteiten” zodra de Turkse civiele bescherming “meent dat de toestand voldoende veilig is”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *