Open VLD wil herkeuringen in de garage

Vlaams Parlementslid Marino Keulen (Open VLD) stelt voor om kleine herkeuringen van personenwagens in de garage te laten uitvoeren. Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) is bereid om het voorstel alvast te bestuderen voor afkeuringen op basis van de lichten. Dat zei ze in het parlement.

“45 procent van alle afkeuringen gaat om een gebrek aan de lichten. Dat zijn bijna 200.000 herkeuringen per jaar die slechts een kleine herstelling vormen”, rekende Marino Keulen voor. “Voor een herkeuring moet je vrijaf nemen, aanschuiven, betalen… Het zou toch klantvriendelijker zijn als die herkeuring bij een erkende garage kon, die de herstelling doet en dat ook attesteert.”

“Ik vind het een interessant voorstel”, zei minister Peeters. “Zeker voor de lichten zou een attestering door een erkende garage inderdaad een methode zijn die alles zou vereenvoudigen.”

Peeters wil wel de audit afwachten die momenteel loopt bij de keuringscentra, net als een benchmark met de buurlanden.

CD&V stelde in dezelfde commissiezitting voor om de termijn van vijftien dagen voor de herkeuring van grote gebreken te verlengen. “Deze termijn is vandaag vaak onhaalbaar, zowel voor de eigenaars van de voertuigen als voor de garagisten”, zei Sofie Mertens. “Vaak moet je al meer dan een maand wachten voordat je bij de garagist terecht kan.”

Op dit moment is Vlaanderen ook strenger dan de normen opgelegd door Europa, voerde ze aan. Volgens de Europese richtlijn moet het voertuig binnen twee maanden herkeurd worden, maar lidstaten zijn vrij om strengere regels toe te passen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *