Opnieuw zeehond doodgebeten door hond in Oostende: “Over hele kustlijn zouden honden aan leiband moeten lopen”

In Oostende is opnieuw een zeehond gestorven nadat een hond het dier gebeten heeft. Sea Life Blankenberge kon de zeehond nog behandelen, maar een dag later overleed het dier aan zijn verwondingen. Het NorthSealTeam pleit opnieuw om honden over de hele kustlijn verplicht aan de leiband te houden. 

Donderdagavond kreeg het NorthSealTeam een oproep voor een gewonde zeehond in het Kursaal. “Een van onze vrijwilligers ging ter plaatse en zag in eerste instantie dat het dier lag te rusten op zijn zij”, zegt Inge De Bruycker van het NST. “Pas toen het zich omdraaide, zagen we wonden en bloed en bleek dat de zeehond gebeten was door een hond.” 

De gewonde zeehond werd naar Sea Life in Blankenberge gebracht, maar het dier is daar op vrijdag overleden. “Waarschijnlijk was het dier naar het strand gekomen omdat het ziek was. We hebben longwormen vastgesteld. Maar de bijtwonden waren onmiskenbaar van een hond”, vertelt Steve Vermote van Sea Life. 

De doodsoorzaak is zo eigenlijk al gekend. “Toen we het dier gewassen hebben, konden we vaststellen hoe diep die wonden waren”, aldus Vermote. “Het lag op vijftig à honderd meter van de waterlijn, en dat voor het Kursaal, waar veel wandelaars komen.” 

Frustraties bij NorthSealTeam

“Het is een enorm spijtige zaak”, zucht De Bruycker. “De voorbije weken is het al meerdere keren voorgevallen dat zeehonden hondenbeten hebben. In januari moesten we nog een teentje amputeren van een jonge zeehond, vorige week is dat dier dan toch overleden. Bijna elke hondenbeet bij een zeehond zorgt voor een sterfgeval.”

“Voor ons is dat enorm frustrerend. We maken er mensen altijd attent op dat ze hun hond best aan de leiband houden. Toeristen weten niet altijd dat er zeehonden liggen. Na onze vraag maken ze hun hond wel vast aan de leiband. De bewoners vormen een groter probleem. Zij reageren kwaad en zeggen dat wij geen bevoegdheid hebben.”

Aan heel de kust dezelfde regels

“Wij proberen constant om over de hele kustlijn dezelfde reglementering te krijgen. Op het ene strand mag de hond wel loslopen, op andere stukken stranden moet de hond dan weer aan de leiband. Als mensen aan het water aan het wandelen zijn, dan weten zij niet op welk stuk strand zij zich bevinden en welke regels er dus gelden.”

“Het gemakkelijkste is dan dat de honden overal aan de leiband zouden moeten blijven. Niet alleen voor de zeehonden, maar ook voor kinderen of mensen die bang zijn van honden. Het zou voor minder frustraties zorgen bij ons en bij mensen die we aanspreken.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *