Paul Magnette is kandidaat-premier, Wetstraatwatcher De Vadder: “Ongelofelijk vroeg, na verkiezingen geldt enkel wiskunde”

Paul Magnette wil de komende jaren graag voorzitter blijven van de PS en – als zijn socialistische familie de grootste is – bij de federale verkiezingen ook premier worden. Hij werpt zich op als kandidaat. Die federale verkiezingen zijn er pas midden volgend jaar. “Je kan vanalles zeggen vóór de verkiezingen”, relativeert politiek expert Ivan De Vadder in “De ochtend”.

De uitspraken van Magnette volgen in de krant Le Soir en op de Franstalige radiozender RTL. Op 10 en 11 maart zijn er bij de PS verkiezingen voor een nieuwe voorzitter. Magnette is opnieuw kandidaat. Hij heeft geen Europese functie op het oog, benadrukt hij.

“Er zijn nog veel te veel onrechtvaardigheden en ongelijkheden”, klinkt het. “De PS komt al meer dan 135 jaar op voor arbeiders, voor diegenen die het het moeilijkst hebben. Ik heb nog veel zin en energie om die strijd voort te zetten.” Ook blijkt Magnette zin te hebben in het premierschap, hij wil “zijn verantwoordelijkheid opnemen”.

ACHTERGROND – De PS sleepte bij de verkiezingen drie jaar geleden 20 van de 29 socialistische zetels in de wacht, maar toch werd Alexander De Croo eerste minister.

De Croo was met Magnette coformateur in 2020 om de formatieonderhandelingen rond te krijgen. Het duurde bijna 500 dagen (26 mei 2019 – 30 september 2020) om tot een akkoord over een Vivaldi-regering te komen.

Magnette wordt nu al de schaduwpremier genoemd, hoewel hij zelf ontkent. “Hij weegt met zijn oordeel aan de zijlijn”, vindt De Vadder op Radio 1.

“Je krijgt nu het gegeven dat een partijvoorzitter, meer dan 1,5 jaar voor de verkiezingen, zich opwerpt als kandidaat. Die ambitie kan terecht zijn, maar we zijn nog lang vóór de verkiezingen (van mei 2024) en dan kan je vanalles zeggen. Ná de verkiezingen geldt maar één regel: wiskunde. Je moet een coalitie maken waarin je de grootste partij bent en de populairste politicus zijn van die partij. Er moeten nog wel wat dominosteentjes vallen.”

Magnette stelt wel voorwaarden voor een nieuwe regering: liefst zonder de MR, en zonder de N-VA. “Zonder de liberalen wordt moeilijker, want op dit moment hebben PS en MR elkaar nodig om een meerderheid te maken. En er is een strijd om de MR af te rijden. De inzet van de verkiezingsstrijd in Franstalig België: MR zo groot mogelijk om niet aan de kant geschoven te worden, en de PS groot genoeg aan de linkerzijde Wat betekent dat? Gaat men de PTB er aan Franstalige zijde bijnemen, gaat men dan Vlaamse partijen vinden? Nogmaals: wiskunde en ideologie, de dag ná de verkiezingen wordt de puzzel gelegd.”

De Vadder vermoedt dat Magnette de uitspraak over het premierschap wel liet vallen in de slipstream. Het voorzitterschap komt eerst. Dat zou voor de 51-jarige Magnette een tweede termijn van vier jaar kunnen worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *