Pentagon observeert Chinese spionageballon die al dagen boven Amerikaanse “gevoelige sites” zweeft

Het Pentagon observeert al dagenlang een Chinese spionageballon die hoog boven het Amerikaanse grondgebied vliegt. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie bevestigd. Maar voorlopig wordt de ballon niet uit de lucht geschoten.

Een grote Chinese spionageballon is momenteel gespreksonderwerp nummer één in de Verenigde Staten: dat ding zweeft nu al dagenlang op grote hoogte boven het noorden van de VS. De ballon vloog enkele dagen geleden het Amerikaanse grondgebied binnen. Via de Aleoeten, een eilandengroep in Alaska, vloog het over Canada richting de westelijke Amerikaanse staat Montana. Daar werd het ding woensdag gespot. Het Pentagon wil niet zeggen waar de ballon zich momenteel bevindt.

De Amerikaanse Defensie heeft overwogen om het ding te laten neerschieten door een gevechtsvliegtuig, maar uit vrees voor eventuele schade op de grond is die knoop nog niet doorgehakt. “We hebben uitgemaakt dat hij zo groot is dat het puin schade kon veroorzaken als hij in bewoond gebied zou worden neergehaald.”  De ballon vliegt sowieso hoog genoeg om geen hinder te vormen voor het luchtverkeer. Het North American Aerospace Defense Command (NORAD) observeert de bewegingen van de ballon, die in elk geval “geen militair of fysiek risico vormt voor de mensen op de grond”.

“Gevoelige sites”

In de Amerikaanse pers wordt volop gespeculeerd over wat de ballon precies probeert te spotten. Zo zou de Malmstrom-luchtmachtbasis in Montana een doelwit kunnen zijn: dat is een van de 3 opslagplaatsen in de VS van intercontinentale nucleaire raketten. Het Pentagon bevestigt dat de ballon boven “een aantal gevoelige sites” zweeft. “We nemen maatregelen om ons te beschermen tegen het verzamelen van gevoelige informatie”, klinkt het. De verantwoordelijke hamert tegelijk ook op “de beperkte meerwaarde op vlak van informatieverzameling” van het toestel. 

Het is niet de eerste keer dat het luchtruim op deze manier geschonden wordt. De ballon blijft deze keer wel langer dan normaal boven de VS. Washington zegt al met Peking in contact te staan over het incident. Sowieso komt het voorval op een gevoelig moment: minister Blinken van Buitenlandse Zaken de komende dagen een bezoek aan China. Hij gaat er onder meer overleggen over de spanningen rond Taiwan en over de coronapandemie. Ongetwijfeld zal nu ook de spionageballon worden aangekaart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *