Pentagon: “Tweede Chinese spionageballon boven Latijns-Amerika”

Volgens het Pentagon vliegt nu ook een Chinese spionageballon boven Latijns-Amerika. Gisteren raakte al bekend dat een ballon boven de VS vliegt, die door het Pentagon wordt geobserveerd en wordt beschouwd als spionageballon. 

“We zijn op de hoogte van informatie over een ballon boven Latijns-Amerika. We gaan ervan uit dat het om een tweede Chinese spionageballon gaat”, verklaarde Pentagon-woordvoerder Patrick Ryder in een persbericht, zonder meer informatie te geven over de locatie. In Costa Rica zouden verschillende getuigen wel een vreemd object gezien hebben, maar lokale media zeggen niet dat het om een ballon gaat. 

Gisteren raakte bekend dat een eerste ballon al enkele dagen boven de VS vliegt. De ballon zorgt voor diplomatieke spanningen tussen de Verenigde Staten en China. Volgens China is de ballon per ongeluk naar de VS en Canada afgedreven en is die bedoeld voor civiel gebruik en klimaatonderzoek. De VS zijn er echter van overtuigd dat de ballon spionagesoftware bevat.

“Sommige Amerikaanse politici en media gebruiken het incident als een reden om China zwart te maken en aan te vallen”, reageert het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken nog in een persbericht. “China houdt zich altijd strikt aan de internationale wetgeving (…) en heeft nooit het luchtruim van een soevereine natie geschonden.”

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken kondigde gisteren aan zijn reis naar China uit te stellen vanwege het incident. Blinken zou morgen naar Peking vliegen om de spanningen tussen de beide landen te verminderen, maar de plannen zijn nu aangepast. Blinken belde gisteren met zijn ambtgenoot Wang Yi over die beslissing en stelde daarbij een “onverantwoordelijke daad” aan de kaak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *