Pidcock deelt favoriet voor aanstaand WK en kijkt terug op crosswinter: ‘Ik genoot er niet zo van’

Tom Pidcock zet dit voorjaar alles op het wegseizoen. Om deze reden is hij de grote afwezige bij het aanstaande wereldkampioenschap veldrijden in Hoogerheide op zondag 5 februari. Een keuze die al meermaals is bekritiseerd, maar waar Pidcock zelf het ook moeilijk mee heeft gehad: ‘Ik was redelijk verdrietig omdat ik niet zou gaan rijden.’

Toch blijft de huidige wereldkampioen in het veld bij zijn beslissing. Tegenover de Belgische krant Het Nieuwsblad legt hij zijn keuze nogmaals helder uit: ‘Het WK valt dit jaar pas op 5 februari en de Omloop Het Nieuwsblad volgt al twintig dagen later. Deze keuze hebben mijn coach Kurt Bogaerts en ik al uitgemaakt nog voor we de winter instapten. We wachtten wel heel lang om de beslissing te communiceren. Simpelweg voor het geval ik van gedachten zou veranderen.’

Heeft Pidcock dan echt nooit getwijfeld aan zijn beslissing om het WK niet te gaan rijden? ‘Jawel. Na de avondcross in Diegem. Een leuke koers. Ik was echt blij, ook al verloor ik van Wout van Aert. Ik wist waar ik de fout had gemaakt. Met iets meer ervaring kon ik in Diegem winnen. Loenhout was ook niet slecht’, concludeert de Brit.

Mentale struggles in hoofd Pidcock

Ondanks het feit dat de coureur van INEOS Grenadiers rondrijdt met de regenboogtrui om zijn schouders, leidde dit niet tot extra motivatie bij de Brit. ‘Eerlijk gezegd hield ik de jongste jaren minder en minder van het veldrijden. Vooral vorige winter genoot ik er niet zo van als anders. Waardoor ik mentaal niet echt uitkeek naar dit crosseizoen.’

Desondanks heeft Pidcock deze winter de nodige veldritten afgewerkt. ‘Ik begreep wel dat een aantal crossen me goed van pas zou komen in de voorbereiding op het wegseizoen. We stelden een programma samen dat ook gemakkelijk was voor het kopje. En zie: deze winter heb ik er wél heel erg van genoten. Ik zette een stap voorwaarts. Ik won een paar crosjes en kon ongeveer elke veldrit koersen tegen Mathieu en Wout.’

Daarbij spreekt de nog maar 23-jarige renner ook over de ‘Grote Drie’, waarmee hij in het rijtje komt met Mathieu van der Poel en Wout van Aert. ‘Vorig jaar was het anders: je had de ‘Grote Twee’ en Pidcock. Nu word ik in één adem genoemd. En in de regenboogtrui dan nog. Ik neem deze positieve evolutie mee naar de volgende winter waar ik wél al naar uitkijk. Ik probeer dan nog een stap te zetten en ze ook af en toe eens te kloppen.’

‘The big racer Wout’ is volgens Pidcock de favoriet

Voordat Pidcock aan zijn nieuwe crosswinter gaat beginnen, staat er dus eerst nog een wegseizoen voor de deur. Zijn wegcampagne begint hij in de Ronde van de Algarve, van woensdag 15 februari tot en met zondag 19 februari. ‘Dan volgen de Omloop Het Nieuwsblad, Strade Bianche, Tirreno-Adriatico, Milaan-Sanremo, Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen’, vervolledigd Pidcock.

Kunnen we een Pidcock in topvorm verwachten, wanneer de Omloop het Nieuwsblad de eerste echte krachtmeting in het voorjaar wordt? Pidcock zelf verwacht van niet. ‘Dat is te vroeg. Maar ik wil het wegseizoen wel goed starten. Zelfs al in de Algarve.’

Tot slot doet Pidcock een kleine voorspelling op het aanstaande WK in Hoogerheide. Op de vraag wie de grote favoriet is in het Noord-Brabantse dorp, antwoord hij: ‘Wout, The Big Racer. Qua pure power is Wout de beste, maar uiteindelijk wordt zo’n titel beslist na één uur cross. Het gaat niet uitsluitend over kracht, maar ook over de uitgezette tactiek om wereldkampioen te worden.’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *