Planetoïde scheert op “nauwelijks” 3.600 kilometer afstand langs de aarde

Komende nacht nadert planetoïde 2023 BU de aarde tot een afstand van “nauwelijks” 3.600 kilometer. Dat voorspelt de NASA. Het wordt een van de dichtste benaderingen voor een aardscheerder ooit. Gevaar is er niet.

Rond 1.27 uur vannacht zal planetoïde 2023 BU het dichtst bij de aarde komen en ze zal dan op slechts 3.600 kilometer boven het aardoppervlak over de zuidelijke punt van Zuid-Amerika vliegen. Dat is een flink stuk lager dan de baan van de geosynchrone satellieten, die op een hoogte van zo’n 35.000 km rond de aarde cirkelen. Geosynchrone satellieten zijn satellieten die een baan rond de aarde beschrijven in de tijd die de aarde nodig heeft om één keer rond haar as te draaien, iets minder dan 24 uur.

Er is volgens de NASA geen risico dat de planetoïde op de aarde zal inslaan. Zelfs als dat mocht gebeuren, zal de kleine planetoïde – geschat wordt dat ze een diameter heeft van zo’n 3,5 tot 8,5 meter – veranderen in een vuurbal en grotendeels uiteenvallen in de atmosfeer zonder schade aan te richten. Mogelijk zouden in dat geval enkele van de grotere brokstukken als kleine meteorieten op de aarde vallen. 

Amateurastronoom

De planetoïde werd op zaterdag 21 januari ontdekt door amateurastronoom Gennady Borisov vanuit zijn MARGO-observatorium in Nauchnyi op de Krim. Borisov was ook degene die in augustus 2019 de interstellaire komeet 2I/Borisov ontdekt heeft. 

Hij meldde de ontdekking aan het Minor Planet Center (MPC) van de Internationale Astronomische Unie, het internationaal erkende coördinatiecentrum voor plaatsbepalingen van kleine hemellichamen, en daar liepen nog bijkomende waarnemingen binnen. 

Vervolgens werden die gegevens automatisch gepost op de Near-Earth Object Confirmation Page, waar astronomen de waarnemingen kunnen bevestigen. Nadat er voldoende waarnemingen waren binnengelopen, kondigde het MPC de ontdekking aan. Binnen de drie dagen hadden een aantal observatoria wereldwijd tientallen waarnemingen gedaan, wat astronomen hielp om de baan van 2023 BU beter te bepalen. 

Het Scout-systeem van de NASA, dat het gevaar op een inslag berekent, analyseerde de gegevens van de bevestigingspagina van het MPC en kon snel voorspellen dat het tot een bijna-botsing tussen de planetoïde en de aarde zou komen. 

“Scout sloot echter snel een botsing met 2023 BU uit en ondanks het feit dat er niet veel waarnemingen waren, kon het systeem voorspellen dat de planetoïde de aarde erg dicht zou benaderen”, zei Davide Farnocchia, een ingenieur aan het Jet Propulsion Laboratory van de NASA, die Scout ontwikkeld heeft.  

Afgebogen door de zwaartekracht van de aarde

De baan van elke planetoïde in de buurt van de aarde zal een verandering ondergaan door de zwaartekracht van onze planeet, maar in het geval van 2023 BU zal de baan van de planetoïde rond de zon aanzienlijk gewijzigd worden, doordat ze zo dicht bij de aarde komt. 

Voor de planetoïde de aarde ontmoette, was haar baan rond de zon ruwweg cirkelvormig, was ze ongeveer zoals de baan van de aarde, en deed 2023 BU er 359 dagen over om één keer rond de zon te cirkelen. Na de ontmoeting zal haar baan meer uitgerekt zijn en op het verste punt van de zon tot ongeveer halfweg tussen de banen van de aarde en Mars komen. De planetoïde zal dan 425 dagen doen over een volledige baan rond de zon. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *