Politie Memphis ontbindt politie-eenheid ‘Scorpion’ na dodelijk politiegeweld tegen Tyre Nichols

Volgens de politie is het «in het belang van iedereen om de Scorpion-eenheid permanent te deactiveren», ook al hebben agenten die niet betrokken waren bij de dood van Nichols kwaliteitsvol werk geleverd.

Politiechef Cerelyn Davis richtte de 40 agenten tellende eenheid Scorpion (Street Crimes Operation to Restore Peace in Our Neighborhoods) op in het najaar van 2021. De eenheid had als taak om kleine arrestaties uit te voeren in buurten met veel criminaliteit.

Schokkende beelden

Agenten van de eenheid gebruikten op 7 januari ernstig geweld bij de arrestatie van Nichols, die drie dagen later in een ziekenhuis overleed. De vijf betrokken agenten zijn ontslagen. De beelden van de arrestatie werden vrijdag vrijgegeven. Op de beelden is te zien hoe de vijf zwarte agenten langdurig geweld gebruiken, na een banale verkeerscontrole in Memphis, in de staat Tennessee. Ze gebruiken traangas tegen de 29-jarige Nichols en geven hem elektrische schokken met een taser.

In de VS wordt geschokt gereageerd op de beelden. Dit weekend vonden manifestaties plaats in meerdere Amerikaanse steden, waaronder Washington, New York en Memphis. President Joe Biden zegt «verontwaardigd» en «diep gekwetst» te zijn. Opgepast, dit zijn schokkende beelden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *