Poolse premier roept op tegen “hernieuwde volkerenmoord” in Oost-Europa

De Poolse eerste minister Mateusz Morawiecki heeft, naar aanleiding van de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust, opgeroepen tegen de “hernieuwde volkerenmoord” die aan de gang is in Oost-Europa. Dat heeft hij vandaag geschreven in een post op Facebook, waarin hij verwijst naar de oorlog in Oekraïne.

“Uit respect voor de slachtoffers van de Holocaust en met de lessen die we van die tragedie geleerd hebben, moeten we vandaag stellig en gezamenlijk optreden tegen de misdadige demonen die in Oost-Europa een volkerenmoord begaan”, schrijft Morawiecki.

Op de verjaardag van de bevrijding van concentratiekamp Auschwitz, wil hij het volk erop wijzen dat de Russische president Vladimir Poetin op dit moment meer kampen bijbouwt. “Solidariteit en consequente ondersteuning voor Oekraïne zijn nodig om te verhinderen dat de geschiedenis zich herhaalt.”

De naam van het in Polen gelegen Auschwitz staat in het wereldgeheugen gebrand als synoniem van de Holocaust en het toppunt van het kwaad. Daar alleen al brachten de nazi’s meer dan een miljoen mensen om. In heel Europa vermoordden ze ongeveer zes miljoen Joden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *