De aardbevingen in Turkije en Syrië brengen een stroom vluchtelingen op gang. Premier Alexander De Croo wil die vluchtelingen het liefst van al in hun eigen regio opvangen. En dus niet in België, “want ons systeem kraakt, we moeten opletten dat het niet breekt.” Dat zei hij in “De zevende dag” op Eén.
De afgelopen week stond voor een groot stuk in het teken van de vluchtelingenproblematiek. Er was de Europese migratietop, waarop bleek dat een kleine helft van de Europese lidstaten (13 van de 27) gewonnen is voor het idee van een hek aan de buitengrenzen. En er is natuurlijk de problematiek van de vluchtelingenstroom die na de aardbeving op gang komt vanuit Syrië en Turkije.
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V) zei eerder deze week dat mensen uit de getroffen regio die hier zijn hier wat langer kunnen blijven. En: “Ik krijg ook veel vragen van mensen die daar familie hebben”. “Ik heb de Dienst Vreemdelingenzaken opdracht gegeven om visumaanvragen voor die mensen sneller te behandelen.”
Dus, samengevat: wie hier al is, mag wat langer blijven en familie laten overkomen moet soepeler gaan. Maar alles is tijdelijk, en wie familieleden opvangt moet dat bij hem of haar thuis doen.
Premier De Croo benadrukte in De Zevende Dag dat de opvang van de slachtoffers op de eerste plaats in de regio zelf moet gebeuren. “We moeten kijken hoe we zo snel mogelijk die opvang ter plaatse kunnen regelen, ik heb daar ook al met de Europese Commissie over gesproken. Die slachtoffers willen ook liefst daar blijven.”
De regeling geldt in de eerste plaats voor Turken, maar is ze ook van toepassing op Syriërs? De Croo zegt dat dat allemaal bekeken moet worden. De Croo erkent dat de opvangkampen voor Syriërs sowieso al overbevraagd zijn door de oorlog in Syrië. “Maar ons systeem ook door de combinatie van Oekraïense en reguliere vluchtelingen. En nu nog dit. Vorige week kraakte ons systeem, we moeten vermijden dat het breekt.”