Prins Laurent woont infodag over stofwisselingsziekten bij

Prins Laurent heeft zaterdag in het UZ Leuven de BOKSinfodag over stofwisselingsziekten bijgewoond. De Belgische Organisatie voor Kinderen en volwassenen met Stofwisselingsziekten (BOKS) wil met de jaarlijkse infodag meer bewustwording over de zeldzame ziekten. Prins Laurent is beschermheer van de organisatie.

In België wonen 2.000 à 2.200 mensen met een stofwisselingsziekte. Die ziekten zijn zeldzaam, waardoor ze vaak laat opgemerkt worden. Na diagnose blijkt de ziekte vaak ongeneeslijk, met soms dure behandelingen of specifieke diëten die alleen symptomen kunnen aanpakken. Bewustwording van die ziekten “is een vereiste om snellere diagnoses te kunnen stellen en patiënten sneller te kunnen helpen om ‘erger’ te voorkomen”, aldus BOKS.

De infodag werd gepresenteerd door BOKS-voorzitter Lut De Baere en professor metabole ziekten David Cassiman. Professor metabole aandoeningen bij kinderen Francois Eyskens, kinderhepatholoog Peter Witters en professor moleculair geneeskunde Gert Matthijs gaven toelichtingen over hun vakgebied. “Het zijn complexe onderwerpen die voor mensen met de ziekten vaak moeilijk te begrijpen zijn”, legt voorzitter Lut De Baere uit. “Een infodag is een goed moment om de thema’s op toegankelijke manier uit te leggen.”

Het is de tweede keer dat beschermheer prins Laurent de infodag bijwoont. Ook in 2019, toen de infodag plaatsvond in Brussel, was hij aanwezig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *