Relatiedeskundige Rika Ponnet beantwoordt de vraag van de week: hoe kies je tussen je minnares en je gezin?

Wat als je verzot bent op je minnares, maar tegelijkertijd nog houdt van je vrouw? Volg je die intense gevoelens of blijf je bij de veilige haven van je gezin? Relatietherapeute Rika Ponnet geeft wekelijks advies in “Nieuwe feiten” (Radio 1), en ook op VRT NWS: “Mensen willen ontsnappen aan de tekorten in hun relatie, maar het spannende van een nieuwe liefde vervliegt ook met de tijd.” 

Elke week beantwoordt relatietherapeut Rika Ponnet in het Radio 1-programma “Nieuwe feiten” een vraag van een luisteraar. Deze week: “Ik heb een open relatie en zie naast mijn vaste partner een andere vrouw. Mijn eerste vriendin was initieel akkoord, maar wil nu dat ik kies. Ik voel me verscheurd en kamp met schuldgevoelens. Wat nu?”

De vraag van Kurt: Hoe kies ik tussen mijn minnares en mijn gezin?

“Geena en ik zijn al meer dan 20 jaar samen”, beschrijft Kurt zijn relatie. “We hebben een dochtertje van 6 en vormen een goed, stabiel team.” Toch raakte het koppel 10 jaar geleden in woelig vaarwater verzeild door de affaire van Geena. “Ik was kapot”, schrijft Kurt. “Maar zij overtuigde mij dat ik de ware was. Toch bleef ze de andere man zien en onderhielden ze seksuele contacten.”

Na de geboorte van hun kind kwam er een einde aan die verhouding. “Maar toen knoopte ik een relatie aan met de 10 jaar jongere Marjolein. Eerst vond Geena dat goed, maar intussen zijn we van elkaar gaan houden. Het is een echte relatie geworden en ik ben smoorverliefd. Geena wil dat ik kies en ik denk dat ze gelijk heeft. Maar hoe kies ik tussen een lange relatie met frictie en een nieuwe, frisse liefde met veel potentieel?”

Het antwoord van Rika Ponnet: “Liefde laat zich niet afwegen in pro’s en contra’s”

“Het lijkt wel alsof er al gekozen is”, merkt Rika Ponnet op. In haar praktijk zijn dit soort verhalen eerder regel dan uitzondering: “Ik probeer dan samen met hen te kijken naar de consequenties: de leuke kanten, maar zeker ook de uitdagingen.”

“Mensen willen ontsnappen aan de tekorten in hun relatie”, legt ze uit. “Maar niemand is 100% de invulling van jouw dromen en verwachtingen over het leven en de liefde.”

Een oud zeer

Dat zo’n tweede relatie, ook wel satelliet-relatie genoemd, beheersbaar is met afspraken, klopt volgens haar niet. “Er is altijd een emotionele logica en een emotioneel verhaal waar je geen controle over hebt. Op het moment dat je intiem bent en dat blijft met iemand, bouw je gehechtheid uit.” Zo’n band maakt het gevoelsmatig erg moeilijk om terug te keren naar je vertrouwde relatie, merkt ze op.

“Het kwetsuur van dat oorspronkelijke overspel is bij Kurt bovendien nog niet geheeld. Je mag bedrog niet zomaar dichtdekken, want dan blijft het sluimeren. Het gevolg? Een geschonden basisvertrouwen.” 

Mooie sprookjes blijven niet duren

“Het spannende van een nieuwe relatie is altijd in de tijd beperkt en dus leuk. Als je voor een ander kiest, zal je die persoon uiteindelijk ook wel op een ochtend met ongewassen haren zien verschijnen. Die spanning gaat met de tijd ook liggen”, geeft Ponnet mee.

Ze vermoedt dat Kurt al heeft beslist: “Je kiest immers emotioneel. Pro’s en contra’s afwegen werkt hier niet. Is de angst voor zijn verlies groter dan het verlangen naar het nieuwe verhaal, weliswaar met schuldgevoelens?” Toch sluit ze verrassingen niet uit: “Alles is mogelijk. Mensen maken een keuze en vertellen zich achteraf dat het de juiste was.”

BELUISTER – Meer relatietips van Rika Ponnet horen? Beluister de podcast “Vraag het aan Rika”:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *