Rente op spaarboekje overheid stijgt in februari verder tot 2,8 procent

De rente op de e-DEPO-rekening, het spaarboekje van de overheid, stijgt volgende maand tot 2,8 procent bruto, tegenover 2,4 procent nu. Daarmee blijft die rekening de meest lucratieve spaarformule op de Belgische markt.

De rente op de e-DEPO-rekening wordt maandelijks aangepast. De overheid baseert zich daarbij op het dagelijks rendement van overheidsobligaties (OLO’s) op de secundaire markt met een resterende looptijd van één jaar. Dat rendement zit in de lift door de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB).

In het nieuws: De e-Depo-rekening brengt vanaf februari 2,8 procent bruto in het laatje. Na betaling van de roerende voorheffing (30 procent) hou je 1,96 procent over.

  • Dat is welgeteld 36 basispunten meer dan de rente op het beste bancaire spaarboekje, zijnde Vision Max van Santander Consumer Bank. Wie spaart via die rekening, ontvangt een rente van 1,6 procent. Het spaarboekje van de internetbank is enkel beschikbaar voor wie tussen 125.000 en 200.000 euro spaart. In alle andere gevallen bedraagt de rente 0,85 procent.
  • Je krijgt enkel de rente van 2,8 procent als je je geld één jaar laat staan op de e-DEPO-rekening. De renteperiode gaat in op de eerste dag van de maand die volgt op de storting en loopt tot de laatste dag van de maand voor de terugbetaling van de deposito’s.
  • De spaarvergoeding wordt ofwel eenmaal per kalenderjaar op verzoek van de begunstigde uitbetaald, ofwel op het moment van de volledige terugbetaling van de spaardeposito’s. De interesten worden niet gekapitaliseerd.
  • De overheid berekent de uit te betalen rente op 1 januari.

Details: Gelden er voorwaarden?

  • Het spaarboekje van de overheid is volledig gratis.
  • Iedere Belg kan zo’n spaarboekje openen. Je doet dat met behulp van Itsme of een elektronische identiteitskaart.
  • Je hoeft ook geen rekening te houden met spaarlimieten, zoals bij sommige banken.
  • Het is niet mogelijk om te werken met domiciliëringen en permanente betaalopdrachten.

Ook rente op andere spaarboekjes stijgt

Zoom out: De afgelopen maanden hebben verschillende banken de spaarrente opgetrokken.

  • In de loop van februari zal het aantal Belgische bancaire spaarboekjes (voor volwassenen) dat meer dan 1 procent opbrengt, stijgen van 13 naar 18.

(evb)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *