Rusland heeft mogelijk helft ingezette tanks in Oekraïne verloren

Rusland heeft mogelijk de helft van alle tanks verloren die het heeft ingezet in de oorlog met Oekraïne. Dat meldt Oryx, een Nederlandse onderzoekswebsite die aan de hand van publiek toegankelijke bronnen de materiële verliezen aan beide kanten van het conflict bijhoudt.

Het onderzoeksteam zegt dat het heeft geverifieerd dat sinds het begin van de oorlog duizend Russische tanks zijn vernietigd. Met nog eens 544 tanks die in beslag zijn genomen door de Oekraïense strijdkrachten, 79 beschadigde en 65 achtergelaten tanks komt het totale verlies op 1.688 tanks. Aan Oekraïense kant zijn volgens Oryx 459 tanks verloren gegaan.

Rusland zou de oorlog zijn begonnen met zowat 3.000 operationele tanks. Militaire experts schatten dat het land daarnaast nog tussen de 8.000 en 10.000 tanks in opslag heeft. De telling van Oryx omvat alleen de verliezen die het platform visueel heeft kunnen verifiëren. Mogelijk liggen de aantallen dus hoger.

Oekraïne krijgt de komende maanden tanks, moderne luchtverdedigingssystemen en ander militair materiaal toegestuurd vanuit het Westen. De Russische oud-president Dmitri Medvedev heeft bij een bezoek aan een tankfabriek in Omsk vandaag gezegd dat Rusland in reactie hierop de tankproductie op gaat schroeven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *