Rusland uitgesloten van Veiligheidsconferentie München

De Russische regering zal geen delegatie kunnen sturen naar de Veiligheidsconferentie van München (MSC), die eind deze week wordt gehouden. De organisatoren sluiten Rusland uit vanwege de oorlog in Oekraïne, zo is bekendgemaakt.

De Veiligheidsconferentie van München is een bijeenkomst over internationaal veiligheidsbeleid, die jaarlijks georganiseerd wordt in de Duitse stad. Er nemen wereldleiders, ministers en vertegenwoordigers van internationale organisaties deel aan het evenement.

Moskou zal voor het eerst in tientallen jaren niet kunnen deelnemen aan de conferentie. De gesprekken mogen geen platform bieden aan de Russische president Vladimir Poetin en zijn regering om propaganda te verspreiden, zo verdedigt MSC-directeur Christoph Heusgen die beslissing.

Ook de Iraanse regering wordt uitgesloten van de conferentie.

In totaal zullen meer dan 40 staatshoofden en regeringsleiders en 90 ministers deelnemen aan de veiligheidsconferentie, die plaatsvindt van vrijdag 17 tot en met zondag 19 februari. Onder meer de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris, de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz worden in München verwacht. Ook de Chinese topdiplomaat Wang Yi zal aanwezig zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *