Schieten de Amerikanen de Chinese “spionageballon” uit de lucht? 3 luchthavens dicht “in belang nationale veiligheid”

De Verenigde Staten lijken van plan om de mysterieuze Chinese “spionageballon” neer te halen zodra die zich boven de Atlantische Oceaan bevindt. Het luchtruim langs de kustlijn van de staten North Carolina en South Carolina is alvast deels gesloten “in belang van de nationale veiligheid”. Er zijn ook drie luchthavens gesloten.

Amerika is in de ban van een Chinese “spionageballon”. De voorbije dagen is de grote witte ballon gespot boven het Amerikaanse vasteland. Volgens China gaat het om een ballon die gebruikt wordt voor klimaatonderzoek die uit koers geslagen is, maar dat geloven de Amerikanen niet. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft gisteren al zijn bezoek aan China uitgesteld.

Eerder vandaag liet een bron bij de regering weten dat ze de zaak gingen “aanpakken”, zonder in detail te gaan. Volgens verschillende media zou de VS de ballon neerhalen zodra die zich boven de oceaan bevindt. Dan is er geen gevaar voor schade op de grond en kunnen de brokstukken geborgen worden voor onderzoek.

Intussen is het luchtruim langs de kustlijn van South Carolina en North Carolina deels afgesloten. Het gaat om een strook van zowat 160 vierkante kilometer. Ook drie luchthavens zijn voorlopig dicht. Volgens de federale luchtvaartautoriteiten (FAA) is dat “in het belang van de nationale veiligheid”.

Spionage?

In de Amerikaanse pers wordt volop gespeculeerd over wat de ballon precies probeerde te spotten. Zo zou de Malmstrom-luchtmachtbasis in Montana een doelwit kunnen zijn: dat is een van de 3 opslagplaatsen in de VS van intercontinentale nucleaire raketten. Het Pentagon bevestigt dat de ballon boven “een aantal gevoelige sites” zweefde.

“Het is duidelijk spionage”, zei ook professor internationale politiek David Criekemans daarover gisteren in “Terzake”. “De woordvoerder van het Pentagon heeft ook duidelijk gezegd dat het om een spionageactiviteit gaat. Misschien wil men ook kijken hoe de Amerikanen reageren op zo een ballon. Wie belt wie en wat zijn de procedures.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *