Slechts heel even wandelen is ook al verrassend goed voor je

“Zitten is het nieuwe roken”, luidt een bekend cliché. Maar is dit effectief wel zo? Diverse specialisten wijzen erop dat deze vergelijking kort door de bocht is. Roken is namelijk altijd slecht voor je! Zitten daarentegen is een natuurlijke houding en helpt om je spieren te ontspannen. Bovendien geeft zitten je lichaam de kans om weer op te laden. Op zich is er dus niks mis mee, mits je het met mate doet. Langdurig zitten (meer dan 9,5 uur per dag) zorgt ervoor dat ons lichaam vetten en suikers minder goed afbreekt. Gevolg: ons lichaam heeft meer moeite om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden waardoor het risico op diabetes en hart- en vaatziektes toeneemt.

Korte wandeling

De effecten van langdurig zitten kan je voor een deel compenseren door veel te bewegen. Uit eerdere studies bleek dat wandelen hier een heel geschikte methode voor is.

Volgens een Amerikaanse studie zou een lichte wandeling al helpen om de effecten van langdurig tegen te gaan. Er is wel één voorwaarde: doe de wandeling na het eten. De onderzoeken keken naar de effecten van wandelen op de bloedsuikerspiegel. Dit gebeurde bij proefpersonen met en zonder diabetes.

Resultaat: een paar minuten wandelen na het eten was genoeg om de bloedsuikerspiegel significant te doen dalen! Ga dus ’s avonds na het avondeten gerust even ‘het blokje om’ of doe een mini-loopje.

Moeten we nu alleen maar wandelingen van 5 minuten maken om gezond te blijven?

Natuurlijk is het effect groter wanneer we matig intensieve wandelingen maken van 1 à 1,5 uur.

Weet ook dat wandelen nog heel wat andere voordelen biedt: het verlaagt je bloeddruk, het helpt om af te vallen, kan helpen tegen depressieve gedachten.

Blijf vooral bewegen!

(Skwadra by Tagtik/Source: Wandelmagazine/Illustration picture: Pixabay)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *