Sprankeltjes hoop van onder het puin: baby van 10 dagen oud samen met zijn mama 90 uur na de aardbeving gered

In Turkije zijn een baby van 10 dagen oud en zijn moeder levend van onder het puin gehaald, bijna 4 dagen na de aardbeving. Het is niet duidelijk in welke gezondheidstoestand de twee zich momenteel bevinden. Nog zeker 7 andere kinderen werden vandaag gered in Turkije. En duizenden mensen willen de pasgeboren baby adopteren die maandag in Syrië werd gered.

Vier dagen na de dodelijke aardbeving in Turkije en Syrië worden er als bij wonder nog altijd mensen levend van onder de brokstukken gehaald. Zo hebben reddingswerkers in de Turkse provincie Hatay, ten zuiden van Gaziantep, gisteren een jongetje van 10 dagen oud en zijn moeder kunnen redden.

Op beelden is te zien hoe de baby, met de naam Yagiz, en zijn moeder uit een ingestort gebouw worden bevrijd. Yagiz, die bijna de helft van zijn leven onder het puin heeft gelegen, wordt meteen in een reddingsdeken gewikkeld en naar een ziekenwagen gebracht. 

Volgens persagentschap Reuters worden Yagiz en zijn moeder verzorgd in een ziekenhuis in het stadje Samandag. Het is niet duidelijk hoe het met hen gaat.

Nog in de provincie Hayat, is vandaag ook een gezin met vier kinderen gered. Ze hebben 102 uur onder het puin gelegen. Volgens Reuters zijn in Turkije vandaag in totaal zeker 7 kinderen, onder wie ook peuters, levend van onder de brokstukken gehaald. 

Het zijn hoopgevende verhalen voor de reddingswerkers die dag en nacht blijven verder zoeken in de vrieskou. De teller staat intussen al op zeker 22.000 dodelijke slachtoffers in Turkije en Syrië, maar er zijn nog altijd veel mensen vermist. De kans dat er nog levende slachtoffers worden gevonden, slinkt uur na uur.

Duizenden kandidaat-adoptieouders

Al duizenden mensen hebben zich intussen aangeboden om de pasgeboren baby te adopteren die begin deze week in Syrië werd gered. Het meisje was nog via de navelstreng verbonden met haar moeder. Maar zowel haar mama, papa als vier broers en zussen overleefden de aardbeving niet. Het meisje heeft intussen de naam Aya gekregen, Arabisch voor mirakel. 

De beelden gingen de wereld rond en volgens het ziekenhuis waar Aya wordt verzorgd, staat de telefoon roodgloeiend. Maar de directeur van het ziekenhuis, Khalid Attiah, zegt aan de Britse omroep BBC dat hij voorlopig alle aanbiedingen van kandidaat-adoptieouders weigert. 

“Ik laat op dit moment niet toe dat iemand haar adopteert. Tot iemand van haar familie terugkeert, behandel ik haar als één van mijn eigen kinderen.” Volgens het ziekenhuis is de toestand van Aya stabiel.

De Turkse overheid meldt nog dat de families van 263 kinderen niet kan worden bereikt. 162 van hen worden nog verzorgd in het ziekenhuis, 101 kinderen worden opgevangen door het Turkse ministerie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *