Staatssecretaris De Moor staat versneld visum toe: “Je kunt niet terugkeren als je huis er niet meer is”

Mensen die getroffen zijn door de aardbevingen in Turkije en Syrië, zullen versneld een visum kunnen krijgen voor ons land. Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V). Met die maatregel wil ze tegemoetkomen aan de vraag van landgenoten die familie hebben in de getroffen gebieden.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor geeft de Dienst Vreemdelingenzaken de opdracht om de visumaanvragen van mensen die zijn getroffen door de aardbevingen in Turkije en Syrië sneller te behandelen. Belgen die getroffen familieleden bij hen thuis willen opvangen, worden zo een handje geholpen.

“Iedereen heeft de beelden gezien van de verwoestende aardbeving”, zegt de Moor in een mededeling. “Heel wat Belgen hebben familie in de getroffen regio’s en willen hun familieleden graag helpen. Zij kijken hoe ze familieleden bij hen thuis kunnen opvangen. Daar bestaat een procedure voor. Ik heb daarom de opdracht gegeven om visumaanvragen voor mensen uit de getroffen regio’s sneller te behandelen. Op die manier helpen we families die te hulp willen schieten.”

Kan ons land dit aan?

De procedure komt er ook voor mensen die toevallig in ons land zijn en een visum kort verblijf hebben en binnenkort ons land moeten verlaten. “Die mensen kunnen een verlenging aanvragen. Je kan niet meteen terugkeren als je huis er niet meer is”, zegt De Moor. 

Vraag is of ons land iedereen kan opvangen, gezien de grote opvangproblemen die er momenteel heersen en er heel wat asielzoekers op straat (blijven) slapen. De Moor sprak begin februari nog over een historisch grote instroom.

“Natuurlijk is dit iets helemaal anders. Het gaat om mensen die hier kort zullen verblijven (maximum drie maanden), en ze verblijven bij familieleden en dus niet in opvangcentra. Het gaat ook niet om asielaanvragen”, aldus De Moor. 

Door de aardbevingen in Turkije en Syrie zijn bijna 5,5 miljoen mensen dakloos, dat zeggen de Verenigde Naties. Er zijn intussen in totaal al 23.700 doden geteld. En in Turkije alleen al bijna 80.000 gewonden.

Maar reddingswerkers blijven ook nog altijd slachtoffers levend vanonder het puin halen, de voorbije 24 uur nog bijna zeventig, onder hen ook een zwangere vrouw en haar dochtertje van zeven. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *