Taiwan richt nieuwe kruisraket op binnenland China

Taiwan bereidt zich met een nieuwe langeafstandsraket en een vloot van verkenningsdrones opnieuw voor op een Chinese invasie.

China aast op de inlijving van het eiland Taiwan, niet goedschiks dan wel kwaadschiks. Het voert al enkele jaren de druk op in de Straat van Taiwan door steeds agressievere militaire oefeningen uit te voeren in de regio. Daarom bereidt Taiwan, dat liever autonoom blijft, zich niet alleen militair voor op zelfverdediging, maar ook op slagkracht voor een tegenaanval.

In het nieuws: Het Nationale Chung-Shan Instituut voor Wetenschap en Technologie in Taiwan zou met overheidssubsidies ook bezig zijn met de ontwikkeling van een nieuwe type drone.

  • Het Instituut is Taiwans voornaamste wapenfabrikant en werkt momenteel samen met lokale bedrijven om vijf nieuwe types verkenningsvliegtuigjes (UAV) te ontwikkelen. Taiwan hoopt zo een nieuwe vloot van UAV’s te bouwen zodat het leger betere inlichtingen kan inwinnen.
  • Taipei kwam daarvoor op het idee toen het zag hoe Oekraïne deze inzet bij de Russische invasie en er successen mee weet te boeken. Tegen juli 31 zouden de prototypes van de vijf dronemodellen af moeten zijn. Het is de bedoeling om daarna een vloot van 3.000 UAV’s te produceren.

Nieuwe kruisraket

  • Vanaf Jiupeng – het zuidelijkste punt van Taiwan – zou er volgens de South China Morning Post ook een nieuwe vorm van een luchtprojectiel gelanceerd zijn. Mogelijk gaat het om een nieuwe Hsiung Sheng kruisraket dat een bereik kan halen van 1.200 kilometer, waarmee het verder afgelegen steden zoals Qingdao aan de oostkust of Wuhan in Centraal-China kan raken.

(fjc)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *