Thomas uit Sint-Niklaas kon dochter nog niet inschrijven omdat de mama in coma lag: “Wij moeten van de moeder horen dat zij hem als vader erkent”

Thomas uit Sint-Niklaas kon de geboorte van zijn dochter nog niet aangeven bij de gemeente omdat mama Katrien in een kunstmatig coma lag. Het koppel is niet getrouwd en dus moet zij eerst aangeven dat ze Thomas wel als vader erkent. Ondertussen is Katrien opnieuw wakker, maar omdat ze nog te zwak is om naar het gemeentehuis te gaan, heeft de stad beloofd dat de aangifte in het ziekenhuis kan gebeuren.

Thomas en zijn vriendin Katrien hebben al een kindje, maar tijdens de tweede zwangerschap loopt het na 35 weken mis: Katrien krijgt een zware dubbele longontsteking en wordt opgenomen in het ziekenhuis. Ze krijgt een spoedkeizersnede en is er zo slecht aan toe dat ze in een kunstmatig coma wordt gehouden.

“Dat is erg heftig”, zegt Thomas. “Enerzijds ben je blij omdat je dochtertje geboren is, anderzijds is er dat verdriet omdat mijn vriendin de geboorte en de eerste weken van de baby niet kan beleven. En ook de bezorgdheid: komt het wel goed met haar?”

In snelheid gepakt

Thomas doet wat hij moet doen en gaat – zoals elke kersverse vader – zijn baby inschrijven in het gemeentehuis. Maar dat kan niet, want het kindje moet eerst erkend worden.

“Mijn vriendin en ik zijn niet getrouwd, we zijn wel wettelijk samenwonend. Als je getrouwd bent, gebeurt de erkenning van een baby automatisch. Maar als je wettelijk samenwoont, moet je samen naar het gemeentehuis om te laten vaststellen wie de papa is. 

Voor ons eerste kind hebben we dat vóór de geboorte gedaan. We waren ook van plan om dat voor de tweede baby te doen, maar we werden in snelheid gepakt. We hadden natuurlijk niet voorzien dat Katrien op 35 weken al zou bevallen. En wie had gedacht dat ze na de geboorte in een coma zou liggen?”

Aangezien Katrien in een kunstmatig coma lag, kon zij uiteraard niet naar het gemeentehuis gaan. “Dat maakt me kwaad. Ook omdat ik zelf niet erkend kan worden als de vader van het kind.”

“We kunnen niet anders”

De stadsdiensten van de stad Sint Niklaas hebben begrip voor de situatie van Thomas, maar ze kunnen het kind niet laten erkennen of inschrijven zonder Katriens aanwezigheid. “Wij zijn gebonden aan de wet, we kunnen echt geen uitzondering maken”, zegt Sofie Heyrman (Groen), schepen van Burgerzaken van Sint Niklaas. “We hebben ook naar het parket gebeld, maar we mochten de inschrijving niet doen.”

Dat is zo vreemd nog niet, want je kan ook wettelijk samenwonen met je broer, je zus, een vriend of vriendin. Het gaat dus niet altijd om liefdesrelaties. “Als je samenwoont met je zus en jij krijgt een baby, dan wil je niet dat je zus automatisch erkend wordt als de moeder.”

Bovendien kan je als wettelijk samenwonenden ook een niet-biologische vader erkennen als de wettelijke vader. “Thomas zou dus misschien wel de biologische vader kunnen zijn, maar wij moeten van de moeder horen dat zij hem ook als vader van haar kind erkent.”

Thomas voelde zich lange tijd onmachtig. “Ik heb mij kwaad gemaakt, maar ik begrijp wel dat de stadsdiensten er niks kunnen aan doen. Ik vroeg me vooral af: wat als het niet goed komt met mijn vriendin? Hoe moet het dan?”

Goed nieuws

Ondertussen is Katrien na vier weken uit haar kunstmatige coma. “Ze is nog heel zwak, maar elke dag kan ze wat meer. Maar naar de gemeente komen, zit er nog niet in”, zegt Thomas.

Maar nu ze bij bewustzijn is, is er een andere oplossing, zegt schepen Heyrman: “Wij van de gemeente gaan één keer per week naar het ziekenhuis. Dus de erkenning kan ook aan het ziekenhuisbed gebeuren.”

Maar onthoud vooral: “Het is heel belangrijk dat je als wettelijk samenwonenden zo snel mogelijk naar het gemeentehuis komt om de baby te laten erkennen. Wacht niet.”

Binnenkort via e-id?

De Federale Overheidsdienst Justitie bevestigt dat er in deze zaak geen andere mogelijkheden waren binnen het huidig wettelijk kader.

Maar er is een nieuw Koninklijk Besluit op komst waarbij het mogelijk wordt om de erkenning van een kind en de aangifte van de geboorte elektronisch te doen. Daarbij moet je elektronisch ondertekenen met je e-id. Je moet dus niet fysiek naar het gemeentehuis gaan.

“Die verandering zal het dus eenvoudiger maken om de erkenning te regelen vanop afstand. Daarbij blijft echter gelden dat voor wettelijk samenwonenden de moeder moet instemmen met de erkenning.” In september zal een werkgroep zich over het Koninklijk Besluit buigen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *