Turkije opent voor het eerst in 30 jaar grensovergang met Armenië

Turkije heeft voor het eerst in 30 jaar de grens naar buurland Armenië geopend waarlangs transporten met hulpgoederen voor het aardbevingsgebied het land binnen kunnen. Vandaag zijn al de eerste vrachtwagens de grens gepasseerd, bevestigt het Armeense ministerie van Buitenlandse Zaken. Armenië stuurde ook al hulpteams per vliegtuig naar het aardbevingsgebied.

Vijf vrachtwagens met hulpgoederen staken zaterdag de grenspost in de provincie Igdir over. “Laat ons iets goeds uit deze grote catastrofe halen. Solidariteit redt levens”, twitterde de Turks-Armeense politicus Garo Paylan.

Turkije heeft de grens met Armenië in 1993 eenzijdig gesloten uit solidariteit met buurland Azerbeidzjan. Er woedt immers nog altijd een bloedig conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië in de enclave Nagorno-Karabach. De sluiting van de grens bezorgde Armenië heel wat economische problemen. De relatie tussen Ankara en Jerevan is nog altijd gespannen, maar sinds 2021 onderhouden beide landen wel weer diplomatieke contacten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *