Turkse politie arresteert vier personen na “provocerende” berichten op sociale media

De Turkse politie heeft vier personen gearresteerd omwille van “provocerende” berichten op sociale media betreffende de aardbeving in het zuidoosten van het land. Tussen de verschillende smeekbedes voor hulp, zouden ook angstzaaiende berichten op het internet terechtgekomen zijn

In een persbericht laat de politie weten dat de vier personen in kwestie “provocerende” berichten hadden gedeeld die “bedoeld waren om angst en paniek te zaaien”. Over de precieze inhoud is nog niets losgelaten. 

Turkse sociale netwerken worden momenteel overspoeld door gebruikers die klagen over een gebrek aan hulp en zoekacties naar slachtoffers in hun gebieden, met name in Hatay. De politie zegt een onderzoek te voeren naar valse of overdreven berichten op verschillende websites. “Het adres en de locatiegegevens van burgers die om hulp vragen, wordt onmiddellijk nagekeken”, aldus de politie.

Afgelopen oktober keurde Turkije een wet op desinformatie goed die de verspreiding van “vals nieuws” bestraft met een gevangenisstraf tot drie jaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *