Tweede aardbeving van 7,5 treft Turkije (2)

Het zuidoosten van Turkije is getroffen door een tweede aardbeving met een kracht van 7,5. Dat meldt het Kandilli Observatorium in Istanboel. Het epicentrum lag in de provincie Kahramanmaraş.

De aarde beefde ook in Syrië en Libanon.

Het totale aantal doden van de eerste beving in Turkije en Syrië is intussen opgelopen tot over de 1.500. Alleen al in Turkije kwamen officieel al 912 mensen om het leven. Meer dan 5.300 mensen raakten gewond, zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Meer dan 2.400 mensen zijn uit het puin gered, zei hij.

In Syrië steeg het dodental tot 592. Ongeveer 1.600 mensen raakten gewond, meldde vice-minister van Volksgezondheid Ahmed Dhamirijeh op de Syrische staatstelevisie.

De weersomstandigheden belemmeren de reddingspogingen, zei Erdogan. De getroffen provincies hebben momenteel te kampen met temperaturen onder nul en in sommige gebieden met sneeuw. 

Verschillende luchthavens in getroffen Turkse regio’s blijven voorlopig gesloten voor burgerluchtvaart. De luchthavens van Hatay, Kahramanmaras en Gaziantep zijn getroffen, zei vicepresident Fuat Oktay deze ochtend. CNN Türk toonde beelden van een diepe scheur in een landingsbaan op de luchthaven van Hatay.

Hulporganisaties en gemeenschappen in de getroffen gebieden deden een oproep voor donaties en bloed, en vroegen om zaken als dekens, kachels, winterkleding, voedselpakketten en babyvoeding.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *