Tweede Chinese spionageballon boven Latijns-Amerika, zegt Pentagon

Er vliegt nu ook een Chinese spionageballon boven Latijns-Amerika. Dat heeft het Pentagon verklaard. Vrijdag raakte al bekend dat zo een ballon boven de VS vliegt, die door het Pentagon wordt geobserveerd.

“We zijn op de hoogte van informatie over een ballon boven Latijns-Amerika. We gaan ervan uit dat het om een tweede Chinese spionageballon gaat”, aldus Pentagon-woordvoerder Pat Ryder in een persbericht, zonder meer informatie te geven over de locatie.

De ballon die al enkele dagen boven de VS vliegt maar waarover vrijdag/gisteren pas officieel werd gecommuniceerd, zorgt voor diplomatieke spanningen tussen de Verenigde Staten en China. Volgens China is de ballon per ongeluk naar de VS en Canada afgedreven en is die bedoeld voor civiel gebruik en klimaatonderzoek. De VS zijn er echter van overtuigd dat de ballon spionagesoftware bevat.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken kondigde vrijdag aan zijn reis naar China uit te stellen vanwege het incident. Blinken zou zondag naar Peking vliegen om de spanningen tussen de beide landen te verminderen, maar de plannen zijn nu aangepast. Blinken belde vrijdag met zijn ambtsgenoot Wang Yi over die beslissing en stelde daarbij een “onverantwoordelijke daad” aan de kaak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *