Vakbonden verwachten straks 12.000 betogers in Brussel, vrees voor ernstige verkeershinder

Om 10.30 uur start in Brussel een nationale betoging om de werkdruk en personeelstekorten in de zorg-, welzijns- en cultuursector aan te klagen. De vakbonden verwachten minstens 12.000 betogers. Ze eisen onder meer betere loon- en werkvoorwaarden. De Brusselse politie en vervoersmaatschappij MIVB verwachten ernstige verkeershinder, zeker langs de route van de betoging (tussen de treinstations Brussel-Noord en Brussel-Zuid).

Op 16 december hielden de bonden al een actiedag in de non-profitsector, die onder meer ziekenhuizen, woonzorgcentra, jeugdzorg en kinderopvang omvat. Vandaag volgt een nationale betoging. De betogers vertrekken om 10.30 uur aan het Brusselse Noordstation en gaan van daar dan richting het Zuidstation.

Volgens de vakbonden moeten de verschillende regeringen van het land meteen actie ondernemen tegen de personeelstekorten. “De werkdruk stijgt, we voelen de tekorten overal”, zegt Jan-Piet Bauwens van vakbond BBTK. “Dagelijks krijgen mensen nieuwe uurroosters voorgeschoteld, soms krijgen ze zelfs gewoon een sms waarin staat: ‘Je moet morgen komen werken’. Dat is onhoudbaar.”

“Zorgverstrekkers moeten soms een opnamestop invoeren en er kunnen bedden in ziekenhuizen niet gebruikt worden wegens personeelstekort”, voegt Mark Selleslach van ACV Puls eraan toe. “We kunnen niet wachten tot de verkiezingen van volgend jaar en de al dan niet langdurige coalitievorming daarna. Het is onverantwoord de sector nog langer te laten wachten. Dat crisissignaal willen we geven.”

“Ik ga vandaag vooral betogen uit solidariteit voor de collega’s”, zegt Sanne Thyrion, vakbondsafgevaardigde bij Voluit, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. “Ik heb zelf heel wat kennissen en vrienden die in ziekenhuizen en woonzorgcentra werken en zij verzuipen in het werk”, aldus Thyrion in “De ochtend” op Radio 1. 

“Het is een vicieuze cirkel: door een gebrek aan middelen vallen steeds meer mensen uit en dat verhoogt de werkdruk voor hun collega’s. Daardoor is de job ook niet meer aantrekkelijk en raken de vacatures niet meer ingevuld. Op dit moment staan 7.000 vacatures open in de zorgsector en dat voelen we overal en dat raakt ons allemaal: we kennen allemaal wel iemand die zorg nodig heeft.” 

Hinder

Het is niet de bedoeling van de bonden om tijdens de betoging de werking in de zorg te verstoren, zegt Selleslach verder nog. “Er geldt een minimumdienstverlening, wat ongeveer neerkomt op een zondagsbezetting”, legt hij uit. “We willen geen hinder veroorzaken voor mensen die zorg nodig hebben.”

De manifestatie zal hoogstwaarschijnlijk wel heel wat hinder veroorzaken voor wie deze voormiddag in het centrum van Brussel moet zijn. De politie waarschuwt voor verkeershinder in het centrum. Ook de activiteiten van de Brusselse afvalophaaldiensten zullen waarschijnlijk verstoord zijn.

Vervoersmaatschappij MIVB verwacht vooral hinder op de buslijnen in het centrum, zeker langs de route van de betoging. De NMBS op haar beurt gaat niet uit van vertragingen op haar netwerk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *