Van der Poel rijdt op het WK weer in het oranje, maar wordt omgeven door België: ‘Een beetje apart’

Mathieu van der Poel kan zondag namens Nederland wereldkampioen veldrijden worden, maar hoewel de 28-jarige Nederlander op zijn paspoort een rood-wit-blauw vlaggetje achter z’n naam heeft staan, wordt hij in het leven bijna de hele dag omgeven door Belgen en België. Best een beetje raar, beaamt hij in het Algemeen Dagblad.

‘Bij mij is het een beetje apart omdat ik met drie nationaliteiten flirt’, zo doelt hij op Nederlands, Belgisch en Frans bloed dat door z’n aderen stroomt. Met Roxanne Bertels heeft hij ook een Belgische vriendin. Van der Poel is verder geboren in België, hij woont in België en hij rijdt met Alpecin-Deceuninck voor een Belgische ploeg. ‘Ik ben wel trots om Nederlander te zijn, omdat een deel van mijn familie Nederlands is en ons pa. Maar het is niet zo dat ik daar echt bij stil sta’, zo zegt hij erover.

Van der Poel vindt rijden in landkleuren ‘raar’

‘Als ik mij Belg voelde, zou ik niet in het Oranje rijden’, zei hij in 2016 al eens. Als het echter aan Van der Poel 2023 ligt, wordt er helemaal niet gekoerst in de landkleuren. ‘Raar is het wel. Het hele jaar rijd je in een ploeg en op een WK met je land. In de cross maakt het niet heel veel uit, op de weg is het wel vreemd.’ Hij voegt er wel aan toe: ‘Maar het heeft ook zijn charme.’

Voor Van der Poel is Hoogerheide op papier dus een WK in eigen land komend weekend. Hij heeft Hoogerheide echter meer in het hart gesloten omdat het parcours zo dicht bij z’n huis in de regio Antwerpen, België. ‘Het is een cross die ik altijd heel graag deed, omdat het dicht bij huis was. Dat is altijd aangenaam’, aldus de Nederlandse kanshebber op WK-goud in de cross. Als Van der Poel wint in Hoogerheide, zou het zijn vijfde wereldtitel zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *