Vaste kortingen bij de NMBS voor jongeren en senioren verdwijnen op termijn

De vaste kortingen voor jongeren en senioren die met de trein reizen, zullen op termijn verdwijnen. Maar extra kortingen tijdens de daluren of voor regelmatige treinreizigers moeten de tarieven aantrekkelijk houden, zegt de NMBS.

Jongeren (onder de 26 jaar) en senioren (65 jaar of ouder) kunnen op dit moment voor een vast tarief met de trein reizen in het binnenland, los van de afstand. Jongeren betalen 7,10 euro voor een enkele reis. Ouderen betalen 7,80 euro voor een heen- en terugrit. Maar het nieuwe beheerscontract tussen de NMBS en de federale regering stapt af van deze vaste tarieven, meldt De Morgen. In de toekomst krijgen jongeren en senioren een korting van 40 procent op het standaardticket. “Voor jongeren en senioren is het niet altijd duidelijk wanneer dat tarief voor hen interessant is”, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman van de NMBS. “Daarom komt er in de toekomst een vaste korting ongeacht de treinreis die ze maken.”

“Dit is goed voor wie een korte afstand aflegt, maar slecht voor wie een lange treinrit maakt”, zegt Kees Smilde van reizigersvereniging TreinTramBus. “Treinreizen langer dan 50 km zullen duurder worden. Een senior die heen en terug van Antwerpen naar Blankenberge reist, zal ongeveer drie keer meer betalen dan vandaag.”

Maar dat is niet het hele verhaal. De NMBS herbekijkt haar hele tarievenstructuur, zeker nu het nieuwe beheerscontract het mogelijk maakt om lagere tarieven in te voeren tijdens de daluren. Op die manier wil de NMBS de drukte meer doorheen de dag spreiden. “Wie tijdens de daluren reist of wie regelmatig reist, krijgt extra korting via een soort getrouwheidskaart”, zegt Temmerman. “Regelmatige treinreizigers zullen  ook kunnen genieten van een maximumprijs, die vergelijkbaar is met wat bijvoorbeeld een jongere nu betaalt voor een Youth Ticket.”

De nieuwe tarieven voor treintickets worden ten laatste tegen februari 2025 ingevoerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *