Verenigde Staten leveren nieuwe precisiebommen die “echte gamechanger” kunnen zijn in oorlog Oekraïne

De Verenigde Staten gaan een nieuw soort bommen leveren aan Oekraïne. De GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb) kan tot 150 kilometer ver reiken, bijna twee keer zo ver als de raketten waarover het Oekraïense leger op dit moment beschikt. “De nieuwe bommen hebben twee grote voordelen en kunnen een echte gamechanger zijn in de oorlog met Rusland, meer dan de Leopard 2-tanks”, zegt oud-kolonel Roger Housen.

Gisteren kondigden de Verenigde Staten nieuwe militaire hulp voor Oekraïne aan. In dat steunpakket ter waarde van 2,2 miljard dollar: luchtafweer, gepantserde infanterievoertuigen én GLSDB’s. Die Ground Launched Small Diameter Bombs, een hele mond vol, zijn nieuwe bommen die voor het eerst ingezet zullen worden in een oorlog.

GLSDB: een nieuwe bom?

De Ground Launched Small Diameter Bomb (of kortweg GLSDB) is een kruising tussen een raket en een klassieke bom. “Die klassieke SDB bestaat al ettelijke decennia en wordt gebruikt door heel wat luchtmachten binnen de NAVO”, weet oud-kolonel Roger Housen. “Het originele ontwerp, gemaakt door het Amerikaanse Boeing, wordt vanuit een jachtvliegtuig gelanceerd.”

De klassieke SDB wordt nu een ground launched SDB. Met andere woorden: ze wordt niet meer vanuit de lucht afgevuurd, maar vanop de grond. “Waarom? Omdat de Oekraïense luchtmacht maar een beperkt aantal vliegtuigen heeft en die vliegtuigen heel erg kwetsbaar zijn voor de Russische luchtafweer.”

“Een paar jaar geleden heeft het Zweedse Saab testen gedaan om de bommen vanop de grond te lanceren. Oekraïne wist dus dat het mogelijk was, vandaar dat ze ernaar hebben gevraagd. De SDB’s worden nu omgevormd zodanig dat ze vanop raketten afgevuurd kunnen worden, met name via het HIMARS-lanceersysteem (High Mobility Artillery Rocket System) dat Oekraïne al ter beschikking heeft.”

Met de levering van GLSDB’s komt de regering-Biden deels tegemoet aan de vraag van Oekraïne om raketten met een grotere reikwijdte. Het Oekraïense leger werkt nu met HIMARS-raketten die doelwitten tot op 80 kilometer kunnen raken. Met de GLSDB’s zullen ze doelen kunnen raken op zo’n 150 kilometer van de frontlinie.

Twee grote voordelen

De reikwijdte is meteen het eerste grote voordeel dat Roger Housen opnoemt als we hem om meer informatie over de GLSDB’s vragen. “GLSDB’s kunnen bijna dubbel zo ver als HIMARS-raketten. Tegelijkertijd blijven ze heel nauwkeurig omdat ze GPS- of lasergestuurd zijn. Je kan dus perfect een prioritair doelwit zoals een hoofdkwartier, munitiedepot of commandobunker, uitschakelen vanop heel grote afstand.”

“Met die grotere reikwijdte kan het Oekraïense leger een belangrijk deel van het door de Russen bezette grondgebied onder vuur nemen, met inbegrip van een deel van de Krim. Er blijft zo amper toevluchtsoord over voor de Russische strijdkrachten op het Oekraïense grondgebied.”

BEKIJK – Het verschil in reikwijdte tussen de HIMARS-raketten en de nieuwe GLSDB’s:

“Een ander voordeel is dat de GLSDB relatief goedkoop is. Ze kosten ongeveer 40.000 dollar per stuk. Dat is niet niks, maar een ATACMS-raket (Army Tactical Missile System, een raket die doelen tot op 297 kilometer kan raken, red.) kost een miljoen dollar per stuk. GLSDB’s zijn dus goedkoop in vergelijking met andere wapensystemen met een grote reikwijdte.”

Gamechanger

Housen neemt zelf het woord gamechanger in de mond. Hij blikt terug naar de zomer van 2022. “Tot op heden is er in de oorlog nog maar één echte gamechanger geweest: die HIMARS-raketten. Met een gamechanger bedoel ik een wapensysteem waardoor de tegenstander zijn aanpak fundamenteel moet wijzigen. De Russen hebben hun aanpak moeten wijzigen in die zin dat ze heel hun logistieke bevoorradingsketen hebben moeten verplaatsen.”

“Al die munitiedepots, herstellingsplaatsen, reserve-eenheden, … heeft men naar achter moeten verplaatsen toen het Oekraïense leger in juni HIMARS-raketten ter beschikking kreeg. Daardoor is de herbevoorrading een stuk complexer geworden en verloopt het Russische offensief veel moeilijker.”

“Als de GLSDB’s geleverd worden, gaan de Russen opnieuw dezelfde bijsturingsmaatregelen moeten nemen. Dat zal hun hele logistieke steunoperatie nog een stuk moeilijker maken. Dat zal een groot Russisch offensief in maart – zoals men nu verwacht – niet compromitteren, maar wel sterk bemoeilijken. 100 Leopard 2-tanks zullen weinig verschil maken, die bommen gaan veel belangrijker zijn.”

Reactie van Rusland

Housen schat dat de nieuwe bommen ten vroegste in maart geleverd zullen kunnen worden. “Maar nog niet in groten getale. Boeing en Saab gaan de productie gevoelig opdrijven, maar duizenden bommen zullen volgende maand niet beschikbaar zijn. Dat mogen we pas tegen de zomer verwachten.” 

Een reactie van Rusland zal dan niet lang uitblijven, verwacht Housen. “Want zoals gezegd gaan de bommen een serieuze impact hebben op hun groot offensief in de lente. Bijna alle Russische eenheden gaan onder vuur komen te liggen, ook deels op de Krim. En als gevoelige plaatsen onder vuur worden genomen, verwacht ik mij aan een hevige reactie.” 

In tussentijd focust Rusland zich op dat nieuwe offensief. “Het gaat  om een dubbele wedloop tussen beide strijdende partijen nu. Enerzijds een wedloop om zoveel mogelijk eenheden en materiaal tot bij de linies te krijgen, anderzijds om dat zo snel mogelijk te doen. Eigenlijk is de opzet van de Russen om Kiev voor voldongen feiten stellen. Ze willen hun offensief nu zo snel mogelijk starten om de bommen en andere Westerse wapenleveringen voor te zijn.” 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *