Verenigde Staten na onderzoek van foto’s: Chinese ballon “duidelijk” uitgerust met spionage-apparatuur

De Chinese ballon die vorige week over de Verenigde Staten vloog, had duidelijk instrumenten aan boord die bedoeld zijn om te spioneren en niet met weerapparatuur zoals de Chinezen eerder beweerden. Dat melden de Amerikaanse autoriteiten na onderzoek. “Het had talrijke antennes die waarschijnlijk in staat waren om communicatie te verzamelen en te lokaliseren”, klinkt het.

Vorige week zaterdag hadden straaljagers van het Amerikaanse leger de Chinese ballon – die enkele dagen ervoor werd gespot boven de staat Montana – boven de Atlantische Oceaan nog neergeschoten. De overblijfselen werden kort nadien opgevist en onderzocht. Recent onderzochte foto’s van de ballon wijzen er volgens de Verenigde Staten op dat de uitrusting van de ballon “duidelijk is gemaakt voor observatie van spionagedoelwitten en niet past bij de uitrusting van weerballonnen”. 

China had eerder gezegd dat de ballon per ongeluk boven de Verenigde Staten was gevlogen. Het ging volgens het land niet om een spionageballon maar om een weerballon. “Het is een ballon dat voor onderzoeksdoeleinden, voornamelijk meteorologisch, werd gebruikt”, klonk het toen. Daar is dus volgens de Amerikanen niets van aan.

De ballon had volgens de VS talrijke antennes die waarschijnlijk in staat waren om communicatie te verzamelen en te lokaliseren. Ook was de ballon volgens de VS uitgerust met zonnepanelen die groot genoeg waren om die antennes van stroom te voorzien. De Amerikanen geloven dat de ballon werd bestuurd door het Chinese leger en deel uitmaakte van een grote vloot ballonnen die door Peking voor spionagedoeleinden over meer dan 40 landen over vijf continenten werden gestuurd. Welke soort communicatie deze ballon probeerde te onderscheppen, is niet duidelijk.

De VS bekijkt nu of er eventueel sancties worden genomen tegen China. Door het incident liep het geplande bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken aan China op de klippen. De relatie tussen de VS en China loopt al langer stroef en lijkt nu nog verder te verzuren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *