Vermiste radioactieve capsule in de Australische outback terecht: “Naald in de hooiberg teruggevonden”

In Australië is de piepkleine radioactieve capsule die al een tijdje spoorloos was, teruggevonden. Dat hebben de autoriteiten van de deelstaat West-Australië laten weten. De capsule raakte vermist tijdens een transport in de desolate outback. Al enkele dagen werd intensief gezocht op strategische plaatsen langs de 1.400 kilometer lange route. Een naald in een hooiberg, maar hij is gevonden.

Afgelopen weekend verspreidden de deelstaat West-Australië een radioactive substance risk, oftewel een waarschuwing voor een radioactieve stof. Tijdens een transport van Newman naar Perth, over een afstand van ruwweg 1.400 kilometer, raakte een capsule met cesium-137 zoek. Cesium-137 is een radioactief element dat gebruikt wordt in de mijnbouw.

Het transport volgde de Great Northern Highway, die het noorden en het zuiden van de staat met elkaar verbindt en grotendeels door de verlaten outback gaat. Het was niet duidelijk hoe en wanneer precies de capsule verloren geraakt is, dus het zoekgebied was immens groot. De afgelopen dagen werd op strategische plaatsen gezocht, onder meer met behulp van de gps-gegevens van de truck en met toestellen die radioactieve straling kunnen meten.

De capsule meet amper 6 op 8 millimeter, kleiner dan een muntstukje van 10 Australische cent. Het leek op zoeken naar de spreekwoordelijke naald in de hooiberg, maar soms levert zo’n zoektocht alsnog resultaat op. Vanmorgen meldde DFES, het overheidsdepartement voor brand- en noodhulpdiensten, dat de capsule gevonden is.

“Als je de omvang van het zoekgebied bekijkt, was het lokaliseren van dit object een gigantische uitdaging”, vertelde bevoegd minister Stephen Dawson op een persconferentie. “De zoekteams hebben echt bijna letterlijk de naald in de hooiberg gevonden.”

Verdere details ontbreken nog. Later meer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *