Op de bekende archeologische vindplaats van Saqqara in Egypte hebben archeologen vier graven – van ruim 4.000 jaar oud – en misschien wel de oudste mummie ooit ontdekt. Ook tientallen andere opgegraven stukken, zoals standbeelden, amuletten en een sarcofaag, werden voorgesteld.
Saqqara ligt een 15-tal kilometer ten zuiden van de beroemde piramides op het plateau van Gizeh in de buurt van Caïro. Het was de Necropolis of Dodenstad van Memphis, de hoofdstad van het Oude Egypte, en staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. De vindplaats staat vooral bekend om de beroemde trappenpiramide van farao Djoser. Dat monument, dat rond 2700 voor Christus werd gebouwd door de architect Imhotep, wordt beschouwd als een van de oudste monumenten ter wereld.
Op de vindplaats hebben een jaar lang opgravingen plaatsgevonden. In de buurt van de piramide van Djoser werden ondergrondse, kleurrijk beschilderde grafkamers gevonden. Twee van de vier graven behoorden toe aan hogepriesters, drie andere aan hoge ambtenaren. De graven dateren van de vijfde en zesde dynastie, grofweg tussen 2500 en 2100 voor Christus.
“Mummie bedekt met goud”
Vijftien meter onder de grond vonden de archeologen ook een uitzonderlijk goed bewaarde sarcofaag. “In exact dezelfde staat waarin de Egyptenaren uit de oudheid haar 4.300 jaar geleden hebben achtergelaten”, zoals Zahi Hawass, de bekendste archeoloog van Egypte, het omschrijft.
De mediagenieke Hawass, die graag in het openbaar verschijnt met een Indiana Jones-hoed op het hoofd, presenteerde de nieuwe ontdekkingen die op de vindplaats werden tentoongesteld. Hij was het die als eerste de mummie zag. “Ik opende de sarcofaag en ontdekte een mummie bedekt met goud, een van de oudste en best bewaarde mummies van Egypte.”
Er zijn de laatste tijd opvallend veel archeologische ontdekkingen gedaan in Egypte. Eerder deze week werd nog de ontdekking aangekondigd van overblijfselen van een “volledige Romeinse stad” uit de eerste paar eeuwen na Christus. Die ontdekking werd gedaan in Luxor, in het midden van Egypte.
Het Egyptische ministerie van Toerisme, dat ook bevoegd is voor de antieke sites, zet ook erg in op het uitgebreid uitpakken met de ontdekkingen in de media. Ze hoopt daarmee het toerisme opnieuw aan te zwengelen, want dat is de onrust na de Arabische Lente in 2011 nooit helemaal te boven gekomen. De coronapandemie gaf de toeristische sector in Egypte nog een extra klap.
Bekijk nog meer archeologische schatten die werden opgegraven in Saqqara: