Vlaams Belang pleit voor nieuw sociaal pact: minder lasten op arbeid en eengemaakt pensioensysteem

Vlaams Belang heeft op een sociaal-economisch congres in Affligem gepleit voor een “nieuw sociaal pact” voor de Vlamingen. Dat pact moet volgens de partij zorgen voor economische vooruitgang en een betere sociale bescherming. Twee centrale voorstellen uit het plan: een drastische verlaging van de lasten op arbeid en een eengemaakt pensioenstelsel gebaseerd op gewerkte uren.

Onder de noemer ‘Vlaanderen welvarend’ organiseert Vlaams Belang zondag een sociaal-economisch congres. De partij neemt het Rijnlandmodel als vertrekpunt. “Dat is een economie waarin werken en ondernemen wordt beloond, maar die door de overheid kan worden bijgestuurd als er onvoldoende rekening wordt gehouden met sociale of strategische behoeften”, zegt partijvoorzitter Tom Van Grieken.

Met een “nieuw sociaal pact” wil de partij volgens congresvoorzitter Lode Vereeck “de belofte van dat Rijnlandmodel herstellen”. “Wie zijn best doet, zal een goed leven leiden”, aldus Vereeck. 

Minder lasten op arbeid

De partij schuift een aantal voorstellen naar voor die in die visie passen. Zo pleit ze voor een “drastische verlaging van de lasten op arbeid”. Daarvoor moet onder meer de bijzondere bijdrage van de sociale zekerheid afgeschaft worden en de belastingvrije som opgetrokken wordt tot het niveau van het leefloon. De belastingsschijf van 40 procent moet ook omlaag naar 30 procent. “Netto kan u dat ruim 2.500 tot 3.000 euro per jaar opleveren. Dat is zo’n 200 tot 250 euro per maand”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. 

Tegelijk is er nood aan een fiscale hervorming. “Het belastingstelsel moet eenvoudiger, matiger en rechtvaardiger”, zegt Vermeersch. “Er zijn vandaag te veel soorten belastingen, tarieven en fiscale uitzonderingen”, aldus Vermeersch. En in een land met torenhoge belastingen moet het volgens hem niet gaan over verhogingen of verschuivingen, maar om “echte belastingverlagingen”.

Pensioenen

De partij wil ook de pensioenen hervormen en “het vertrouwen in het wettelijk pensioen herstellen”. Daarbij moet er werk gemaakt worden van een ééngemaakt pensioenstelsel voor werknemers, arbeiders en zelfstandigen dat gebaseerd is op gewerkte uren en niet op leeftijd en een aanvullend pensioen voor iedereen. “Wie vroeger begint te werken, kan vroeger met pensioen. Dat zou de logica zelf moeten zijn”, klinkt het. 

De partij verzet zich ook tegen het pleidooi van sommigen, onder wie VOKA-topman Hans Maertens, voor meer arbeidsmigratie. Die laagbetaalde migratie van buiten de EU is volgens Vlaams Belang niet de oplossing. “Laagbetaalde arbeid importeren kost onze samenleving handenvol geld en dan spreken we nog niet over de maatschappelijke impact”, klinkt het. Tekorten los je volgens de partij onder meer op “door werken aantrekkelijker te maken en de productiviteit te verhogen”. 

Het sociaal-economisch congres is het tweede inhoudelijke congres van Vlaams Belang. Eerder dit jaar organiseerde de partij al een communautair congres en in november volgt nog een migratiecongres. Met die inhoudelijke congressen wil de partij zichzelf naar eigen zeggen “klaarstomen voor een beleidsdeelname in 2024”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *