In een open brief vraagt werkgeversorganisatie Voka aan de Vlaamse regering om werk te maken van een definitief kader rond het stikstofdossier. Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) werkt aan een nieuwe versie van het stikstofplan nadat een eerste uitgave veel kritiek kreeg. “De houdbaarheidsdatum is verstreken. Zonder akkoord belanden we in een vergunningenstop die miljarden aan investeringen en economische groei zal kosten”, klinkt het.
“Als u op kort termijn niet tot een akkoord komt over een definitief stikstofkader in Vlaanderen, dan zijn de gevolgen niet te overzien”, waarschuwt werkgeversorganisatie Voka in de open brief. Met die onheilspellende woorden wil Voka de Vlaamse regering aanzetten om een akkoord te vormen.
Een eerste versie van het stikstofplan van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) kreeg heel wat kritiek. De minister zou nu aan een nieuw plan werken, maar dat laat nog op zich wachten. Tot grote onvrede dus van Voka. “De houdbaarheidsdatum van het tijdelijke stikstofkader is verstreken, de vergunningen voor allerlei projecten is onzeker geworden.”
“Er zijn heel wat projecten die nu een vergunning nodig hebben”, zegt Hans Maertens van Voka. “Dat zijn private en publieke voorzieningen, de aanleg van wegen, investeringen in duurzame basisinfrastructuren, de havens, de mobiliteit en ook de landbouw.” Maertens wijst bijvoorbeeld naar de problemen rond de vergunning van de luchthaven van Zaventem.
Het is vooral die onzekerheid dat volgens Voka een groot heikelpunt is, want zonder akkoord “belanden we in een vergunningenstop die miljarden aan investeringen en economische groei zal kosten. “De Nederlandse economie – die met een vergelijkbaar – stikstofprobleem kampt – leed al voor meer dan 28 miljard euro schade.”
Een definitief plan – binnen de korte termijn – is dus noodzakelijk volgens Voka, maar het is ook belangrijk dat die niet té ver afwijkt van de eerste versie die al werd voorgesteld. “Nog erger zou het zijn als u de stikstofdeal van vorig jaar zodanig zou aanpassen of bijsturen dat we weer van vooraf aan moeten beginnen. Dat zou een jarenlange vertraging betekenen, een vertraging die een miljardenfactuur met zich meebrengt.”